Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Javni zavodi bi zmanjšali obvezni delež ekoloških živil

Slovenskih ekoloških živil je premalo za povpraševanje vseh javnih zavodov, naročanje uvoženih ekoživil je zgrešeno, menijo štiri organizacije.
Leta 2019 je delež slovenskih ekoloških živil v nabavi vseh živil znašal okoli pet odstotkov. FOTO: Leon Vidic/Delo
Leta 2019 je delež slovenskih ekoloških živil v nabavi vseh živil znašal okoli pet odstotkov. FOTO: Leon Vidic/Delo
18. 6. 2024 | 05:00
6:30

V nadaljevanju preberite:

»Zaradi pomanjkanja ekoloških živil v Sloveniji in neugodnih vremenskih razmer v zadnjih letih se srečujemo s težavami pri izpolnjevanju zahtevanih deležev ekoloških živil in živil iz shem kakovosti.« Tako so v dopisu, konec maja poslanem več ministrstvom in državnemu zboru, zapisali predstavniki Združenja ravnateljev vrtcev, Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev, Skupnosti vrtcev in Skupnosti socialnih zavodov. Rešitev vidijo v zmanjšanju zahtevanih deležev ekoloških živil in živil iz shem kakovosti.

Predlagajo spremembo uredbe o zelenem javnem naročanju, ki bi omogočala, da se za prehodno obdobje petih let delež ekoloških živil v javnem naročilu z zdajšnjih 15 zniža na osem odstotkov celotne predvidene količine živil, delež živil iz shem kakovosti pa z 20 na 15 odstotkov.

Preberite, česa se bojijo javni zavodi, kako sta se na poziv organizacij odzvala kmetijsko ministrstvo in ministrstvo za javno upravo, ter kaj pripravljajo v Zvezi društev ekoloških kmetov Slovenije. 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine