Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Hitra moda pospešuje črpanje nafte in onesnažuje z mikroplastiko

Lastnik Zare Inditex je porabo sintetike povečal za petino, a najbrž ni največji porabnik sintetike, razkriva poročilo o odvisnosti modne industrije od nafte.
Mednarodne modne blagovne znamke povečujejo odvisnost od fosilnih goriv s čedalje večjo porabo sintetičnih materialov, ki so eden glavnih krivcev za onesnaževanje z mikroplastiko. FOTO: Leon Vidic/Delo
Mednarodne modne blagovne znamke povečujejo odvisnost od fosilnih goriv s čedalje večjo porabo sintetičnih materialov, ki so eden glavnih krivcev za onesnaževanje z mikroplastiko. FOTO: Leon Vidic/Delo
17. 9. 2024 | 05:00
17. 9. 2024 | 08:33
9:58

V nadaljevanju preberite:

V obdobju, ko ekstremni vremenski dogodki vse bolj grozeče kažejo, da brez korenite spremembe modela gospodarske rasti, ki temelji na izkoriščanju fosilnih goriv, življenje za večino svetovnega prebivalstva kmalu ne bo več znosno, mednarodne modne blagovne znamke povečujejo odvisnost od fosilnih goriv s čedalje večjo porabo sintetičnih materialov, ki so eden glavnih krivcev za onesnaževanje z mikroplastiko, razkriva danes objavljeno poročilo Changing Markets Foundation in njenih partnerskih organizacij.

Enajst od 23 modnih podjetij in trgovcev z oblačili, ki so posredovali podatke za anketo omenjenih organizacij, je povečalo porabo sintetičnih tekstilnih vlaken od zadnje ankete leta 2022, zlasti poliestra. Največji porabnik je španski Inditex, ki je lastnik sedmih blagovnih znamk, med drugim Zare. Lani je porabo sintetičnih vlaken povečal za petino glede na leto 2022, na več kot 200.000 ton.

Toda več kot polovica (27 od 50) vprašanih podjetij s skupno tržno vrednostjo bilijon evrov svojih podatkov sploh ni razkrila. To po besedah avtorjev poročila kaže »skrb vzbujajoče pomanjkanje transparentnosti«. Napoved, da bo delež sintetičnih vlaken do leta 2030 v tekstilni industriji narasel na 73 odstotkov (zdaj znaša 69), pa nakazuje, da bo večina podjetij povečala porabo sintetičnih materialov.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine