Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Francija na letalske vozovnice uvedla ekološke takse

Taksa bo veljala le za letalske odhode iz Francije, in ne za prihode iz tujine. Višina bo dosegala od 1,5 do 18 evrov.
Po ocenah, ki jih navaja tudi evropska komisija, neposredni izpusti iz letalskega sektorja predstavljajo tri odstotke vseh izpustov toplogrednih plinov v EU in več kot dva odstotka vseh globalnih emisij. FOTO: Reuters
Po ocenah, ki jih navaja tudi evropska komisija, neposredni izpusti iz letalskega sektorja predstavljajo tri odstotke vseh izpustov toplogrednih plinov v EU in več kot dva odstotka vseh globalnih emisij. FOTO: Reuters
STA
9. 7. 2019 | 14:10
9. 7. 2019 | 14:19
2:26
Francija bo z letom 2020 uvedla ekološko takso na letalske vozovnice pri letih iz Francije, je danes napovedala ministrica za promet Elisabeth Borne. Njena višina bo dosegala od 1,5 do 18 evrov. Podobno takso je aprila lani uvedla Švedska.

Višina takse za notranje lete in lete znotraj EU bo tako dosegla 1,5 evra za ekonomski razred in devet evrov za poslovni razred, za lete zunaj Unije pa se bo povzpela na tri evre za ekonomski razred in 18 evrov za poslovni razred, je besede ministrice povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Po ocenah vlade v Parizu bo država s takso na leto zbrala okoli 182 milijonov evrov, denar pa bo porabljen namensko za ozelenitev prometne infrastrukture, predvsem za dodatne posodobitve železniškega omrežja.

Bornova je pri tem jasno poudarila, da bo taksa veljala le za letalske odhode iz Francije, in ne za prihode iz tujine. Taksa ne bo veljala niti za povezovalne lete in za lete na Korziko in v francoska čezmorska ozemlja.

Francoska vlada se je za uvedbo dajatve odločila v torek na drugem zasedanju sveta za zaščito okolja, ki ga vodi predsednik Emmanuel Macron.



Po ocenah, ki jih navaja tudi evropska komisija, neposredni izpusti iz letalskega sektorja predstavljajo tri odstotke vseh izpustov toplogrednih plinov v EU in več kot dva odstotka vseh globalnih emisij. Če bi bil sektor država, bi se uvrstila med deset tistih z največjimi izpusti. Zaradi skokovite rasti letalskega prometa se izpusti iz letalstva v zadnjih letih hitro povečujejo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine