Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Evropska ljudska stranka kmete snubi z odstrelom volkov

Evropska komisija razmišlja o spremembi varstvenega statusa volkov, kar bi olajšalo odstrel.
Volkovi so v večini EU strogo zavarovani na podlagi evropske direktive o habitatih in bernske konvencije. Zmanjšanje ravni zaščite bi pomenilo lažji odstrel. FOTO: Christian Cabron/AFP
Volkovi so v večini EU strogo zavarovani na podlagi evropske direktive o habitatih in bernske konvencije. Zmanjšanje ravni zaščite bi pomenilo lažji odstrel. FOTO: Christian Cabron/AFP
11. 10. 2023 | 05:00
11. 10. 2023 | 13:40
6:46

V nadaljevanju preberite: 

Evropska ljudska stranka (EPP), največja politična skupina v evropskem parlamentu, je pred evropskimi volitvami junija prihodnje leto izbrala novo strategijo za pridobitev ključnih volivcev, kmetov: poziv k znižanju varstvenega statusa volkov. Pri tem ima močno zaveznico, predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Potem ko je lani volk pokončal njenega ljubljenega ponija Dolly, je Ursula von der Leyen pozvala k ponovni oceni stroge zaščite volkov v EU. V začetku septembra pa je napovedala »novo fazo« v spoprijemanju s »problematiko« volkov. Lokalne skupnosti, znanstvenike in zainteresirano javnost je pozvala, naj posredujejo podatke o populacijah volkov in njihovem vplivu.

Evropska komisija bo podatke vključila v analizo o volkovih v EU, ki naj bi bila nared do konca leta. Na podlagi te se bo odločila o morebitni spremembi statusa zaščite volkov v EU in posodobitvi evropske direktive o habitatih, kar bi omogočalo dodatno prožnost pri upravljanju te vrste.

Preberite, s čim potrebo po zmanjšanju zaščite volkov utemeljuje evropski poslanec Franc Bogovič, ter kakšno je stališče ministrstva za naravne vire in prostor do znižanja varstvenega statusa volkov v EU. 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine