Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Evropska agencija za varnost hrane: Glifosat je varen za kmetijsko rabo

Ocena tlakuje pot obnovitvi dovoljenja za glifosat v EU. Zdajšnje dovoljenje se mu izteče 15. decembra.
V EU je glifosat dobil novo petletno dovoljenje za uporabo leta 2017, decembra lani pa ga je evropska komisija s kontroverzno potezo podaljšala še za 12 mesecev. FOTO: Adriano Machado/Reuters
V EU je glifosat dobil novo petletno dovoljenje za uporabo leta 2017, decembra lani pa ga je evropska komisija s kontroverzno potezo podaljšala še za 12 mesecev. FOTO: Adriano Machado/Reuters
11. 7. 2023 | 19:00
11. 7. 2023 | 19:16
6:03

V nadaljevanju preberite:

Evropska agencija za varnost hrane (Efsa) je prejšnji četrtek v dolgo pričakovanem pregledu ocene tveganja herbicida glifosata odločila, da je ta varen za uporabo v kmetijstvu. Odločitev je korak v smeri obnovitve dovoljenja za trženje kontroverznega herbicida v EU, ki se izteče 15. decembra. Lobi proizvajalcev pesticidov je bil Efsine novice vesel, manj organizacije za varstvo okolja in zdravja, ki opozarjajo na škodljivost glifosata in se zavzemajo za njegovo prepoved.

Efsa je sporočila, da ni našla »kritičnih področij, ki bi vzbujale zaskrbljenost« za zdravje ljudi, živali ali okolja zaradi uporabe glifosata v kmetijstvu. Skrb opredeljuje kot kritično, kadar vpliva na vse predlagane oblike uporabe aktivne snovi v postopku ocenjevanja. V primeru glifosata to pomeni vse načine uporabe v kmetijstvu, ki obsegajo odstranjevanje plevelov pred setvijo, foliarno škropljenje in uporabo po spravilu pridelka.

Kljub oceni, da je herbicid varen za kmetijsko rabo, pa je Efsa identificirala negativne učinke njegove uporabe na prostoživeče rastline in živali. 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine