Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Debata o medvedih in volkovih naj se izza šanka zopet preseli k stroki

Ministra za okolje in kmetijstvo bosta sodelovala pri pripravi naslednjega odloka.  
FOTO: Ljubo Vukelič
FOTO: Ljubo Vukelič
1. 7. 2019 | 13:40
1. 7. 2019 | 16:50
5:58
V soboto je začel veljati interventni zakon o odvzemu medvedov in volkov iz narave, ki predvideva odvzem 200 medvedov in 11 volkov. 

Ob začetku veljavnosti zakona sta se na delovnem sestanku srečala minister za okolje in prostor Simon Zajc in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. Dogovorila sta se o nadaljnjih korakih upravljanja populacije medvedov in volkov.

»Moja želja je, da to temo umaknemo iz debate izza šanka in jo zopet prepustimo stroki. Za prihodnji odlok (o odvzemu medvedov in volkov, op. p.), ki se pripravlja, bodo službe okoljskega in kmetijskega ministrstva okrepile sodelovanje, da se bo zadovoljijo vsem kriterijem in pogojem, ki jih je upravno sodišče zahtevalo, in da bodo odloki o odvzemu tako utemeljeni, da ne bodo več padali,« je povedal okoljski minister Zajc.

»Dejstvo je, da na vseh območjih preventivnih ukrepov ni mogoče uresničiti,« je poudarila Pivčeva. FOTO: Picasa 
»Dejstvo je, da na vseh območjih preventivnih ukrepov ni mogoče uresničiti,« je poudarila Pivčeva. FOTO: Picasa 

 

Pivčeva: preventivni ukrepi povsod niso možni


Kmetijska ministrica Pivčeva je dejala, da bodo pri pripravi naslednjih odlokov o odvzemu medvedov in volkov na kmetijskem ministrstvu sodelovali predvsem pri pripravi argumentov in utemeljitev, kakšni preventivni ukrepi pred škodami so bili izvedeni in kje jih je mogoče izboljšati. Prav tako bodo spodbujali kmetovalce, da se množičneje odločajo za zaščitne ukrepe. V preteklosti so bile na območjih, kjer so bili ukrepi dobro uveljavljeni, škode na rejnih živali manjše, je dejala Pivčeva. 

»Dejstvo pa je, da na vseh območjih preventivnih ukrepov ni mogoče uresničiti,« je poudarila. To velja zlasti za hribovske kmetije, kjer so pašniki na obsežnih območjih in različnih nadmorskih višinah. Bo pa takšne izjeme treba podkrepiti z dobrimi argumenti, je dodala. 

V preteklih treh letih je bilo iz Programa razvoja podeželja za ukrepe za zaščito rejnih živali pred napadi medvedov in volkov, zlasti za zaščitno opremo (električne ograje, pastirske pse) izplačanega nekaj čez pol milijona evrov. Do konca tega finančnega obdobja je na voljo še precej denarja. Ukrepi so sicer prostovoljni, a bodo na kmetijskem ministrstvu kmete spodbujali, da se vanje množičneje vključujejo.  


»Odstrel se lahko začne danes«


Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem je povedal, da je interventni zakon tehnično dobro spisan, vključuje porazdelitev, na katerih lovsko upravljavskih območjih se bodo medvedi odstrelili. »Lovsko upravljavska območja smo danes opozorili na začetek veljavnosti zakona, odstrel se lahko začne izvajati že danes.« Zavod za gozdove bo skrbel za popis odstreljenih živali, odvzem vzorcev za gensko analizo, evidenco in usklajevanje. »Napake se ne bi smele dogajati,« je zagotovil Oražem.

»Moja želja je, da to temo umaknemo iz debate izza šanka in jo zopet prepustimo stroki,,« je povedal okoljski minister Zajc. FOTO: Picasa 
»Moja želja je, da to temo umaknemo iz debate izza šanka in jo zopet prepustimo stroki,,« je povedal okoljski minister Zajc. FOTO: Picasa 

 

Medvedka z mladičema (za zdaj) varna 


Odločba za izredni odstrel medvedke, ki je pri Želimljah poškodovala 80-letnico, je prenehala veljati v nedeljo. V zavodu za gozdove niso podali novega mnenja o nujnosti odstrela, zato Agencija RS za okolje ni izdala nove odločbe oziroma ni podaljšala prejšnje. »Medvedke nismo zasledili,« je pojasnil Oražem, ki je sicer dodal, da ustna odločba še ne zagotavlja uresničitve odstrela. Uspeh podobnih odločb v preteklosti je bil približno 50-odstoten pri medvedih in 30-odstoten pri volkovih. Še danes bodo na zavodu ponovno preverili stanje na terenu in se odločili, ali bodo na Arso ponovno vložili predlog za izredni odstrel.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je dejal, da bo nova ustna odločba izdana le, če bo medvedka ogrozila človeško življenje. Po poročanju slovenske tiskovne agencije ​Zavod za gozdove​ danes še ne bo odločal o tem, ali je ali je potrebna nova vloga za odstrel medvedke z mladičema. Kot je za STA pojasnil direktor zavoda Oražem, so aktivisti najbrž prepodili medvedko, za katero ne vedo, kje je zdaj, o odstrelu pa bodo odločali v primeru novih težav. Po pogovoru s člani interventne skupine je Oražem popoldne pojasnil, da je na omenjenem območju sicer ogromno medvedov, najverjetneje pa ni več medvedke, ki je napadla 80-letno žensko.

Po interventnem zakonu bi se od 200 medvedov, predvidenih za odvzem, 175 odstrelilo, kar bi lovci lahko storili do konca aprila 2020, za 25 medvedov pa so predvidene izgube zaradi drugih vzrokov, zlasti povoza. Glede odvzema volkov je za odstrel predvidenih vseh 11, lovci pa bi jih lahko odstrelili do konca januarja 2020 in nato še septembra 2020.

Predlog interventnega zakona, ki so v parlamenti potrdili po izrednem postopku, so pripravili na kmetijskem ministrstvu po burnih odzivih kmetov, da se škode zaradi medvedov in zlasti volkov povečujejo, in da so se živali preveč približale naseljem.

Vlada je odvzem medvedov in volkov iz narave več let urejala z odloki. Za letošnjo sezono odstrela volka po dveh sodbah upravnega sodišča ni predvidela, prav tako je bil zaradi sodbe upravnega sodišča, preklican za letos načrtovani odvzem 200 medvedov. Sodišče je namreč deloma pritrdilo tožniku, nevladni organizaciji Alpe Adria Green, da odstrela ni mogoče upravičiti z večjo družbeno sprejemljivostjo medvedov.  

Preberite še: Odstrel zaščitene vrste ne sme biti tako samoumeven  

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine