Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Obnavljamo Slovenijo

Meja neobdavčene solidarnostne pomoči se zvišuje na 10.000 evrov

Koalicija z amandmajem na odboru za infrastrukturo, okolje in prostor zvišuje vsoto za solidarnostno pomoč.
Letos naj bi bilo neobdavčenih 10.000 evrov pomoči. FOTO: Leon Vidic/Delo
Letos naj bi bilo neobdavčenih 10.000 evrov pomoči. FOTO: Leon Vidic/Delo
9. 8. 2023 | 13:39
18. 8. 2023 | 15:11
1:57

Potem ko smo v Delu opozorili na davčne omejitve pri izplačilu solidarnostnih pomoči, s katerimi se srečujejo delodajalci, je koalicija predlagala zvišanje vsote, ki ni obdavčena. Višina solidarnostne pomoči zaposlenim, ki se ne všteva v davčno osnovo, naj bi se tako s sedanjih 2000 evrov zvišala na 10.000 evrov, izhaja iz amandmaja koalicije k noveli zakona o odpravi posledic naravnih nesreč.

image_alt
Davčne omejitve pri nakazilih pomoči

Številna podjetja bodo svojim zaposlenim, ki so jih prizadele poplave, plazovi ali druge posledice nedavnih neurij, izplačala solidarnostno pomoč, ki je običajno določena s kolektivno pogodbo. A ta pomoč je bila doslej neobdavčena le do dva tisoč evrov, vse ostalo se davčno obravnava kot dohodek iz delovnega razmerja, kar pomeni, da je neto nakazilo, ki ga prejmejo zaposleni, na koncu nižje od bruto.

Omenjeni amandma koalicije k noveli zakona o odpravi posledic naravnih nesreč zdaj predvideva, da se ta neobdavčena vsota za enkratno solidarnostno pomoč, ki jo delodajalec izplača zaposlenemu zaradi poplav avgusta letos, do konca letošnjega leta dvigne na 10.000 evrov. V gospodarstvu se s tem strinjajo, saj je škoda ogromna, zato je marsikatero podjetje pripravljeno sodelavcem nakazati tudi višje vsote od dva tisoč evrov.

O zakonu zdaj razpravlja odbor za infrastrukturo, okolje in prostor, popoldne pa bo še državni zbor.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine