Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Za uboj v Ribnici bo sedel 13 let, odločili višji sodniki

Če bi morilec krivdo priznal, bi jo odnesel z 10 leti zapora, tako pa bo sedel tri leta in pet mesecev več.
Ribničana Mateja Oražma so višji sodniki obsodili na še višjo kazen. FOTO: Dejan Javornik
Ribničana Mateja Oražma so višji sodniki obsodili na še višjo kazen. FOTO: Dejan Javornik
25. 10. 2018 | 08:00
3:44
Ljubljana – Ribničana Mateja Oražma z vzdevkom Žajfca so na ljubljanskem okrožnem sodišču spoznali za krivega že jeseni 2015, a vsi postopki proti njemu še niso končani. Ob sodbi so mu namreč s posebnim sklepom naložili v plačilo stroške kazenskega postopka. Ker 4417 evrov ni pravočasno poravnal, je sodišče vložilo izvršbo na Fursu, kjer so obsojencu izdali opomin, izvršba pa je še v teku, smo izvedeli na sodišču.

Oražem je na prestajanju kazni zaradi zločina, ki ga je zagrešil 2. decembra 2014 pred polnočjo v bifeju v Dolenjih Lazih. Z nožem je večkrat zabodel Toneta Pogorelca, ta je izkrvavel zaradi vboda v vratno veno.

Na sodnem procesu krivde ni priznal, dejal je, da se večine dogajanja tistega večera ne spomni in da je bilo zagotovo nekaj narobe z njegovo prištevnostjo. Po službi je v več lokalih spil precej piv, travaric ter mešanic refoška in kole. Spominjal naj bi se, da sta s Pogorelcem stala ob točilnem pultu, ne pa tudi tega, da sta se sprla, da je odšel v avto po nož in se vrnil v lokal. »Film mi manjka. Spomnim se samo, da sem z glavne ceste zapeljal na stransko, ker sem hotel odtočiti.« Na predobravnavnem naroku mu je tožilstvo v zameno za priznanje krivde ponujalo kazen 10 let zapora, za to se ni odločil, senat okrožnega sodišča pa mu je ob koncu sojenja prisodil 12 let zapora zaradi uboja in še dodatnih pet mesecev zaradi preklica neke pogojne obsodbe.

»S Pogorelcem sta se najprej pogovarjala, se nato pregovarjala, z njim ste se zapletli v besedni konflikt in prerivanje. Ko ste dali vedeti, češ 'zdaj boste pa videli, česa sem zmožen', so vas izrinili ven, vi ste pa odšli v avto in vzeli lovski nož. Vztrajno ste se hoteli vrniti v lokal, poskušali ste celo s stolom razbiti okno, ko noter niste mogli skozi vrata, saj so jih gostje tiščali z one strani. V vas sta bili taka moč in sila, da vam je uspelo odpreti vrata. Skočili ste na oškodovanca, klečali ste na njem, nato pa začeli zamahovati z nožem,« je med utemeljitvijo sodbe povedal sodnik Srečko Škerbec.

Na sodbo sta se pritožila tako zagovornik Dejan Marković kot tožilec Darko Novak, višje sodišče pa je nekoliko ugodilo pritožbi tožilca in kazen, določeno za kaznivo dejanje uboja, zvišalo na 13 let zapora. Pravnomočna enotna kazen se tako glasi 13 let in pet mesecev zapora, nam je sporočila tiskovna predstavnica okrožnega sodišča Mateja Jazbec.

Medtem ko poskušajo od Oražma izterjati stroške kazenskega postopka, pa ni znano, kako se je končalo z delom prvostopenjske sodbe, v kateri mu je veliki kazenski senat naložil, da mora ženi umorjenega Pogorelca povrniti stroške, ki jih je imela s pogrebom in postavitvijo nagrobnega spomenika. »Sodišče je v celoti priznalo premoženjskopravni zahtevek oškodovanke v višini 4594,05 evra. Ta je izvršilni naslov, na podlagi katerega sodišče dovoli izvršbo. Izvršbo na podlagi izvršilnega naslova (pravnomočne in izvršljive sodbe, s katero je bil zahtevek priznan) lahko zahteva oškodovanka. Kazensko sodišče pa v zvezi z izterjavo premoženjskopravnih zahtevkov ne more izvajati nobenih aktivnosti,« odgovarjajo na sodišču.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine