Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

V zapor zaradi streljanja na tekmeca

Sodba: Matjaž Ferlič je dejanje priznal in se odpovedal pritožbi, včeraj je na sodišču povedal, da si čim prej želi na prestajanje zaporne kazni
Matjaž Ferlič si želi čim prej na prestajanje kazni. FOTO: Aleš Andlovič
Matjaž Ferlič si želi čim prej na prestajanje kazni. FOTO: Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
19. 4. 2019 | 06:00
19. 4. 2019 | 07:59
3:51
Maribor – Brez presenečenja za 28-letnega Matjaža Ferliča se je včeraj iztekel postopek na sodišču, saj je dejanje priznal in bil obsojen na osem let in deset mesecev zapora. »Znova bi prosil za predčasen nastop prestajanja zaporne kazni. Sam bi se odpovedal pritožbi na ta sklep, podobno prosim tudi tožilstvo,« je bila edina prošnja mladeniča.

Matjaža Ferliča so oktobra lani na mariborskem okrožnem sodišču obsodili na enajst let zapora zaradi poskusa umora in povzročitve splošne nevarnosti. A se je s svojo zagovornico, odvetnico Tanjo Kompara (svoj delež je pri pisanju pritožbe prispeval tudi posebej angažirani odvetnik Miha Šošić), pritožil in uspel. Višji sodniki so poskus umora prekvalificirali v poskus uboja in mu prisodili osem let zapora, medtem ko so del sodbe o povzročitvi splošne nevarnosti celo razveljavili. Po mnenju višjih sodnikov opis kaznivega dejanja ni ne razumljiv ne jasen.

Predvčerajšnjim je Matjaž Ferlič znova sedel na zatožno klop. Nemudoma je sprejel ponudbo okrožnega državnega tožilca Izidorja Rojsa. V zameno za priznanje je zaradi povzročitve splošne nevarnosti dobil leto dni zapora, enotna kazen je torej osem let in deset mesecev. Sodnica pa ni želela odločati o premoženjskopravnem zahtevku Dejana Gjerkeša, oškodovanca je zato napotila na pot pravde.


Divje streljanje med zasledovalno vožnjo


Več kot dve leti kazni je Matjaž Ferlič že odslužil, saj je za rešetkami od sredine predlanskega marca. Policisti so mu prostost odvzeli po tem, ko je 13. marca 2017 med divjo zasledovalno vožnjo s pištolo stregel po življenju Dejanu Gjerkešu, ki je v svojem audiju vozil tudi Ferličevo partnerico Tejo Behin in njeno mladoletno hčerko. Najprej jih je Ferlič prestregel na parkirišču v Hočah, in še preden je Gjerkešu uspelo izstopiti iz audija, je proti njemu nameril pištolo. Gjerkeš je pritisnil na plin in pobegnil, Ferlič pa ga je z belim bmw vztrajno zasledoval in streljal proti vozečemu vozilu, čeprav sta bila v njem tudi njegova partnerica in otrok.


Izbruh ljubosumnosti in težave z nasilno naravo


Ko so se zasledovani zatekli na policijo, kjer je Gjerkeš odložil žensko in otroka, je Ferlič pokazal še več vztrajnosti. Iz bmw se je presedel v škodo, na kateri je imel nameščeno modro utripajočo luč. Gjerkeš je, misleč, da mu signalizira policija, v križišču ustavil audija, obtoženi pa je skočil iz avta in začel streljati proti njemu. Napadeni je dal prestavo v vzvratno, pritisnil na plin in pobegnil, a Ferlič ni odnehal. Sledil mu je naprej in med vožnjo polavtomatsko pištolo kalibra 9,19 milimetra pomolil skozi avtomobilsko okno, zadel Gjerkešev prtljažnik, krogla pa je prebila zadnji in sprednji sedež, oškodovanca zadela v ledveni predel, a ga le lažje poškodovala.

Da si je z ljubosumnim izbruhom uničil prihodnost, je Matjažu Ferliču postalo bolj ali manj jasno. »Že kazen osem let zapora se mi zdi previsoka,« je dejal v svoji sklepni besedi. Ferlič je imel že pred tem težave z nasiljem. Novembra 2016 je moral plačati 330 evrov globe, ker je nekega moškega udaril v službi. Deset dni pred strelskim incidentom pa so policisti morali intervenirati zato, ker je v Gačniku vpil na človeka, ga grabil za oblačila in ga poskušal izvleči iz avtomobila.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine