Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

»Terorista« zaradi groženj čaka obvezno zdravljenje

Kraševec Boris Matić je bil v svetu psihoze, ko je napovedal smrt 23.000 Slovencev in grozil z umori politikov.
Boris Matić je napovedal napad na vodohrane in zastrupitev vode, s katero se oskrbuje veliko Primorcev. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Boris Matić je napovedal napad na vodohrane in zastrupitev vode, s katero se oskrbuje veliko Primorcev. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
21. 2. 2019 | 06:00
5:05
Koper – Tridesetletni Komenčan Boris Matić je bil po mnenju izvedenca za psihiatrijo neprišteven, ko je jeseni razpošiljal grozilna pisma. Kazenski senat koprskega okrožnega sodišča mu je včeraj izrekel varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja na mariborski enoti za forenzično psihiatrijo.

Matić je na več policijskih postaj in ministrstev, Sovo, vlado, komisijo za preprečevanje korupcije, specializirano tožilstvo ter druge inštitucije poslal elektronska sporočila, v katerih je opozarjal na veliko ranljivost vodovodne infrastrukture, predvsem objektov za oskrbo z vodo, vodohranov Kraškega vodovoda. Prepričan je, da ti niso ustrezno zavarovani, da ni alarmov ali videonadzora.

Organom, tudi vladi Marjana Šarca, je dal na voljo 102 dni, da učinkovito ukrepajo, drugače bo poskrbel za »resne posledice.« Iz pisem je bilo razbrati grožnje, da bo s klorom zastrupil vodo v vodohranih. Če njegove zahteve ne bodo uresničene, je zapisal, bo 103. dne umrlo do 23.000 Slovencev; sledila bo namreč sabotaža, napad na vodohrane in zastrupitev vode, ki oskrbuje ogromno Primorcev. Za 104. dan pa je napovedal celo umore najvidnejših predstavnikov države.
 

Paranoidna shizofrenija


Na specializiranem tožilstvu so prepričani, da take grožnje pomenijo kaznivo dejanje terorizma, vendar pa Matića na podlagi izvedenskega mnenja psihiatra dr. Petra Preglja niso preganjali z obtožbo, ampak so proti njemu vložili predlog za izrek obveznega psihiatričnega zdravljenja v ustanovi. Ima diagnosticirano paranoidno shizofrenijo, ko je pošiljal pisma z grozilno vsebino, pa je bil po mnenju sodnega izvedenca za psihiatrijo dr. Petra Preglja v fazi psihoze. Sposobnost razumevanja dejanj je bila pri njem bistveno zmanjšana, sposobnost obvladovanja pa celo ukinjena.

Psihiater je ocenil, da bi bilo ob zagotovitvi rednega jemanja psihotikov za Matića možno ambulantno zdravljenje, če to ne bi bilo mogoče, pa bi se moral zdraviti v bolnišnici. Specializirani tožilec Jože Levašič je sodišču predlagal, naj od forenzične psihiatrije pridobi mnenje o tem, ali bi bil za Matića primernejši ukrep zdravljenja v njihovi ustanovi ali na prostosti oziroma v specialistični ambulanti. Če strnemo njihovo mnenje, je zaenkrat najbolje, če Matić ostane pri njih (tam je od aretacije v priporu). In tako se je senat sodnice Orjane Trunkl tudi odločil.

Izvajanje ukrepa lahko traja največ pet let, zdravstveno stanje Kraševca pa bodo preverjali na šest mesecev. Kot pravi odvetnica Barbara Markežič, je za njenega varovanca najpomembneje, da pride na odprti oddelek, zato so se dogovorili, da se na sodbo ne bodo pritožili.
 

Neuresničljive grožnje


Matić je sicer dejal, da so bile njegove grožnje izmišljene, zavajajoče in neuresničljive. Za njihovo uresničitev bi potreboval kar 30 ton klora, kar bi ga stalo 300.000 evrov. Pripomnil je, da je v megalomanskih blodnjah s svojim pisanjem pretiraval, njegov namen pa je bil povzročiti premik pri vprašanju varnosti vodohranov, nikakor pa ne ogrožati ljudi. Vendar mu je uspelo vstopiti na območje zaščitenega vodohrana ter posnetek objaviti na spletni strani youtube.

Povedal je še, da ni nikoli nikogar napadel, povzročil je le za nekaj deset evrov škode s poškodovanjem registrske tablice in brisalca na avtomobilu. Obljubil je, da protipravnih dejanj ne bo več ponavljal, sam pa bi se, ko bo spet na prostosti, rad udeležil tečaja nenasilnega komuniciranja.

Nekdanji vršilec dolžnosti direktorja Kraškega vodovoda Peter Fabian je na zaslišanju zatrdil, da je po prejemu elektronske pošte, v kateri je obtoženi dodal povezavo na posnetek na youtubu, na katerem nekdo vstopa v vodohran in razlaga, kako je objekt slabo varovan in kako bi lahko nekdo zastrupil vodo, obvestil policijo. Dejal je, da bi vodohran bilo mogoče okužiti, saj celotnega vodovodnega omrežja ni mogoče zaščititi.

Zaslišali so tudi Matićevo mater. Ta meni, da je njen sin žrtev, ker je izpostavil nek problem. Po njenih besedah je bil sin kljub dobremu učnemu uspehu že od malih nog zelo občutljiv, po vpisu na pravno fakulteto pa so se njegove težave stopnjevale, tako da so ga večkrat morali tudi hospitalizirati.

Zaradi shizofrenije »živi v svojem svetu,« vendar je po materinih besedah »humanitarec, ki ni sposoben narediti česa hudega«. Enako kot sin si je tudi ona želela, da bi se lahko zdravil na prostosti; njegovo stanje naj bi se po obisku terapij umirilo, zato bi lahko živel v domači oskrbi, kjer bi lahko pomagal pri različnih opravilih.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine