Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

S trezno vožnjo na koncert

Slovenija piha 0,0: Posebno veliko nesreč, ki jih povzročijo opiti vozniki, se zgodi med prazniki.
Martinovanje na Trgu Leona Štuklja, Alojz Jenuš - Slavek, outar in brač iz Malečnika deli mešanico vin iz okolica Maribora obiskovalcem Martinovanja, 11.11.2017, Maribor [martinovanje, alojz jenuš, vino]
Martinovanje na Trgu Leona Štuklja, Alojz Jenuš - Slavek, outar in brač iz Malečnika deli mešanico vin iz okolica Maribora obiskovalcem Martinovanja, 11.11.2017, Maribor [martinovanje, alojz jenuš, vino]
6. 11. 2019 | 09:00
3:06
Ljubljana – Alkohol je še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Ta teden (od 4. do 10. novembra) zato poteka prvi del akcije Slovenija piha 0,0 (drugi del bo potekal od 2. do 20. decembra). Tisti, ki bodo med nadzorom napihali 0,0, bodo prejeli letak, s katerim si bodo lahko prislužili dve vstopnici za koncert Policijskega orkestra z gostoma, Tomislavom Jovanovićem Tokcem (Dan D) ter Neisho.

Zaradi vpliva alkohola se že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa se v primerjavi s treznim voznikom poveča za osemkrat. Zato ministrstvo za zdravje skupaj s policijo, agencijo za varnost prometa in drugimi pristojnimi tudi letos opozarja na nevarnost vožnje pod vplivom alkohola in psihoaktivnih snovi. Posebno veliko nesreč, ki jih povzročijo opiti vozniki, se zgodi med prazniki. V okviru akcije bodo policisti poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Kršitelje čaka kazen, vzorni vozniki pa bodo torej morda nagrajeni. Skupni koncert bo 15. januarja 2020 v v CUK Kino Šiška v Ljubljani.



Alkohol je še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. FOTO:  Blaž Samec/Delo
Alkohol je še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. FOTO:  Blaž Samec/Delo


V tednu pred Martinovim, ko bodo po vsej Sloveniji potekala številna praznovanja, bodo aktivnosti prvega dela akcije tudi tokrat usmerjene v bližino gostinskih lokalov, zabaviščnih prostorov in v kraje, kjer se zadržuje večje število ljudi, pojasnjujejo na policiji. Policisti bodo med vozniki preverjali, ali vozijo pod vplivom alkohola, v okviru svojih pristojnosti bodo na terenu tudi zdravstveni, delovni in tržni inšpektorji.

Tudi agencija za varnost prometa bo med akcijo izvajala številne aktivnosti na terenu v sodelovanju z občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV) in z nevladnimi organizacijami. Z razdelitvijo 1500 plakatov ter 20.000 zloženk bo agencija podprla 102 občini, ki prek SPV skrbijo za osveščanje o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola, izvedli pa bodo tudi več preventivnih dogodkov.

»Za prometno varnost smo odgovorni prav vsi prometni udeleženci. Če ste uživali alkohol, ne sedajte za volan, temveč naj vozi kdo, ki alkohola ni užival, ali pa uporabite javni prevoz. Skupaj poskrbimo za varnost na naših cestah. Naj Slovenija piha 0,0!« sporočajo s policije. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine