Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Pozor, pešci, danes že dve nesreči!

Na PU Novo mesto opozarjajo, da so pešci v tem letnem času najbolj ogroženi udeleženci v prometu.
V slabših vremenskih razmerah so pešci bolj ogroženi. FOTO: Jure Eržen/Delo
V slabših vremenskih razmerah so pešci bolj ogroženi. FOTO: Jure Eržen/Delo
10. 10. 2019 | 11:14
10. 10. 2019 | 11:39
2:38
Novo mesto – Danes sta se na območju Policijske uprave Novo mesto zgodili že dve prometni nesreči, v kateri sta bila udeležena pešca. »Pešci so v tem letnem času, ko se temni del dneva daljša, pogostejše so tudi megla in padavine, najbolj ogroženi udeleženci v prometu,« opozarjajo policisti.

»V jutranjih urah smo bili obveščeni o dveh prometnih nesrečah z udeležbo pešcev. Okoli 6.30 je v Krškem 54-letna voznica osebnega avtomobila na prehodu za pešce trčila v 18-letnega pešca. Lažje poškodovanega pešca so reševalci odpeljali v bolnišnico. Nekaj pred 7. uro pa je v Prečni 46-letni voznik trčil v 51-letno peško. Odgovornost za prometno nesrečo in druge okoliščine policisti še preiskujejo,« je sporočila Alenka Drenik, tiskovna predstavnica novomeške policijske uprave.
 

Slušalke in telefon


»Policisti ugotavljamo, da bi pešci lahko bolje poskrbeli za svojo varnost, saj so povzročitelji okoli četrtine prometnih nesreč, v katerih so udeleženi. V temnih delih dneva naj nosijo svetlejša oblačila in uporabljajo svetlobna telesa. Pri prečkanju ceste na prehodih za pešce naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili, in bodo glede na stanje vozišča lahko vozilo varno ustavili pred prehodom. Zunaj naselij, kjer ni pločnikov za pešce, mnogi hodijo po desni strani vozišča in s tem dodatno ogrožajo svojo varnost, saj bistveno zmanjšajo možnost pravočasne reakcije in umika ob nepredvidenih okoliščinah,« je pojasnila in dodala, da predvsem mlajši med hojo nemalokrat uporabljajo slušalke za telefon ali telefonirajo, kar tudi zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu.

Pešce zato ponovno pozivajo, da z upoštevanjem osnovnih varnostnih ukrepov poskrbijo za svojo varnost. Opozorilo seveda velja tudi voznikom, ki naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestnoprometna pravila in poskušajo predvideti ravnanja preostalih udeležencev v prometu. »Pozorni naj bodo na nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče zunaj prehodov za pešce. Zunaj naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča,« še sporoča Drenikova.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine