Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Poročilo pripisuje odgovornost za nesrečo trajekta prvemu možu Jadrolinije

Predsednik uprave hrvaškega državnega podjetja ni vzpostavil sistema varnega upravljanja. V nesreči trajekta Lastovo avgusta letos so umrli trije ljudje.
Nesreča trajekta Lastovo se je zgodila avgusta na Malem Lošinju. FOTO: Sandro Puncet/Cropix
Nesreča trajekta Lastovo se je zgodila avgusta na Malem Lošinju. FOTO: Sandro Puncet/Cropix
STA
9. 10. 2024 | 11:11
9. 10. 2024 | 13:47
4:12

Hrvaško ministrstvo za pomorstvo, promet in infrastrukturo je v osnutku poročila o nesreči trajekta Lastovo, v kateri so avgusta umrli trije ljudje, odgovornost pripisalo predsedniku uprave Jadrolinije Davidu Sopti. Ministrstvo ni potrdilo pristnosti ugotovitev, ki so jih mediji objavili v torek, pomorščaki pa pričakujejo razrešitev Sopte.

Tričlanska ekipa ministrstva, ki je pripravila osnutek poročila, je ugotovila, da predsednik uprave hrvaškega državnega podjetja Jadrolinija ni vzpostavil sistema varnega upravljanja (ISM), kot zahtevajo predpisi. Za sistem naj bi bil v celoti odgovoren predsednik uprave, ki ga te odgovornosti ne morejo razbremeniti napake drugih.

Glede na navedbe iz poročila je prav on v celoti odgovoren tudi za sistem vzdrževanja vseh ladij družbe, vključno s trajektom Lastovo. Uvedbo prekrškovnega postopka proti njemu so zato predlagali tako v zvezi z vzdrževanjem ladje kot v zvezi z vzpostavitvijo sistema ISM.

V poročilu piše še, da je odgovornost nižjega vodstva mogoče obravnavati »le segmentno«, odgovornosti članov posadke v zvezi z nesrečo pa niso ugotovili.

Tudi Hrvaški register ladij (HRB) pregledov ladij in preverjanj sistema ISM menda ni opravljal v skladu z vsemi pravili in v primeru Jadrolinije bi bilo glede na ugotovitve poročila treba opraviti dodaten pregled ladij in postopek preverjanja.

Hrvaško ministrstvo za pomorstvo, promet in infrastrukturo avtentičnosti osnutka poročila po poročanju hrvaške tiskovne agencija Hina v torek ni potrdilo. Pojasnili pa so, da izvajajo neodvisno preiskavo nesreče in da bodo javnost seznanili z rezultati, ko jo zaključijo.

Pričakujejo razrešitev Sopte

V sindikatu pomorščakov Jadrolinije so medtem za hrvaško javno radiotelevizijo HRT v torek dejali, da so pričakovali takšen rezultat preiskave in da niso presenečeni. Obenem od pristojnega ministra Olega Butkovića pričakujejo, da bo kmalu razrešil Sopto z mesta predsednika uprave.

V sindikatu hrvaških pomorščakov pa so poudarili, da sistem varnega upravljanja dejansko ne obstaja. Po njihovih besedah je vse prepuščeno improvizacijam, kar da se v resni pomorski družbi ne bi smelo dogajati.

Odškodninske tožbe

Svojci treh umrlih članov posadke trajekta Lastovo so zaradi nesreče trajekta vložili odškodninske tožbe, skupno pa od Jadrolinije zahtevajo 568.100 evrov odškodnine iz delovnega razmerja, danes poroča spletni portal hrvaškega časnika Jutarnji list.

Njihov odvetnik Šime Savić je za časnik pojasnil, da so se družine umrlih odločile za odškodninske tožbe, potem ko je Jadrolinija večkrat ignorirala dopise, naj jim izplača nadomestila, kakršna jim pripadajo po zakonu, ne pa da jim izplača nekakšno pomoč. Kot je poudaril, so se večkrat obrnili na Jadrolinijo za mirno rešitev spora, in ker se to ni zgodilo, so se odločili za tožbo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine