Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Še vedno vidna posamezna žarišča, ki lahko povzročijo širjenje ognja

Temperature na požarišču so zelo visoke, zelo nevarno je tudi v gozdu na širšem območju požara.
Gasilska intervencija poteka neprekinjeno od ponedeljka od okoli 16. ure naprej. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Gasilska intervencija poteka neprekinjeno od ponedeljka od okoli 16. ure naprej. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Be. B., A. I.
30. 3. 2022 | 07:41
30. 3. 2022 | 15:29
3:38

Na območju okolice Preddvora še vedno gori, situacija pa je trenutno pod nadzorom. V kombinaciji s helikopterji Slovenske vojske danes gasi več kot 260 gasilcev. Ves čas je na kraju tudi nujna medicinska pomoč. Dopoldne so gasili štirje helikopterji, zdaj trije. Predvideno je, da bodo helikopterji Slovenske vojske iz zraka glede na potrebe gasili do teme, gasilci pa bodo na kraju do nadaljnjega, ker je na območju še vedno več žarišč, ki lahko poslabšajo situacijo.

image_alt
Stroški gašenja ogromni, globe za malomarnost smešno nizke

Hrvaško letalo za gašenje iz zraka danes ni bilo vključeno v intervencijo, ker je bil včeraj in ponoči zaradi kombinacije gašenja z letalom, helikopterji in gasilci na tleh dosežen velik napredek pri omejevanju širjenja in gašenja požara. Gasilci trenutno na terenu »odpirajo zemljo« in tudi peš iščejo ter ugašajo posamezna žarišča. Od začetka požara je ogenj zajel pobočje Potoške gore in hriba Baba, širil pa se je tudi proti planini Čemšenik, vendar je bil vmes ustavljen.

V požaru ni novih poškodovanih gasilcev, stanovanjske hiše še vedno niso ogrožene, ravno tako ni bila potrebna evakuacija prebivalcev. Še naprej se izvajata prepoved prehajanja nepooblaščenih oseb na območje intervencije in opozorilo, da je na območju zelo nevarno, zato naj ljudje do nadaljnjega ne hodijo tja. Ravno tako naj se prebivalci na območju izogibajo vdihavanju dima.

Prvi dan je gasilo 250 gasilcev, prvo noč sto, včeraj čez dan 200, ponoči 120. Razen poškodb treh gasilcev prvi dan drugih nesreč na kraju ni bilo. Še naprej je prepovedano zadrževanje na območju intervencije in v okolici.

FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Še vedno prepoved kurjenja v naravi

V okolici Kranja so policisti včeraj sicer obravnavali tudi kurjenje podrasti pri občanu. Policisti zbirajo obvestila zaradi velike požarne ogroženosti in prepovedi kurjenja. Manjši požar v naravi pa so včeraj obravnavali tudi radovljiški policisti. Ugotovili so, da je zagorelo zaradi uporabe vžigalic. Obravnavali so mlajše osebe, ki so takoj ob nastanku požara obvestile svoje starše. Ti so požar tudi pogasili. Škoda ni nastala. Gasilci so dodatno namočili teren.

Policisti pozivajo k odgovornim dejanjem in upoštevanju ukrepa prepovedi kurjenja v naravi. Velika požarna ogroženost pomeni, da bo vir ognja v vsakem primeru povzročil požar, ki se bo lahko hitro in nekontrolirano širil.

Na območju Policijske uprave Celje so včeraj obravnavali pet primerov požarov v naravi. V Straži pri Mislinji so obravnavali manjši požar na travniku, na območju Laškega je v bližini železniške proge zagorela suha trava, v Kolačnem na konjiškem območju pa je v gozdu zagorelo suho listje. V Lipi pri Frankolovem je znova zagorelo v gozdu, kjer je gorelo že prejšnji dan, saj je veter razpihal požarišče. Na Teharjah je zagorela manjša površina suhe trave in grmičevja na travniku. V nobenem primeru ni nastala materialna škoda.

Na območju Dravograda so policisti izdali plačilni nalog občanki, ki je kljub trenutni prepovedi kurjenja v naravnem okolju zakurila odpadno travo. Plačilni nalog so včeraj izdali tudi občanu, ki je v Kavčah zakuril kup vejevja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine