Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Policija išče vlomilce, ki so ukradli več deset kosov pištol in dva bombometa

Na ministrstvu za notranje zadeve so že odredili izredni nadzor pri vseh trgovcih z orožjem v Sloveniji. 
Vodja sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana<strong> </strong>Damjan Petrič. FOTO:<strong> </strong>PU Ljubljana
Vodja sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana<strong> </strong>Damjan Petrič. FOTO:<strong> </strong>PU Ljubljana
Ma. F., P.V.
11. 1. 2019 | 13:29
11. 1. 2019 | 16:04
4:17
Policisti obravnavajo vlom v poslovne prostore podjetja 365 PLUS v Ljubljani, iz katerega so neznanci odnesli več različnih kosov orožja, večinoma kratkocevno orožje, med ukradenimi predmeti pa sta tudi dva bombometa, so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana. Takšno orožje je po zakonu opredeljeno kot prepovedano in je zanj potrebno dovoljenje.

Vlom se je zgodil v noči na sredo, v povezavi z vlomom pa potekajo intenzivne aktivnosti za izsleditev roparjev in ukradenega orožja. Policija sodeluje tudi s partnerskimi službami doma in s tujimi varnostnimi organi.

Vodja sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Damjan Petrič je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da so storilci z vlomom in drugim premagovanjem ovir prišli v poslovne prostore podjetja, ki se ukvarja s prodajo orožja. Od prijave kaznivega dejanja do danes je potekal ogled okolice, po prejemu prvih obvestil pa so že obvestili partnerske službe doma in v tujini.

Še vedno potekajo intenzivne aktivnosti za izsleditev storilca. Po zdajšnjih ugotovitvah je znano, da je bilo odtujenih več deset kosov pištol in dva bombometa. Bombomet spada v kategorijo A po zakonu o orožju, gre za vojaško orožje, njegova posest pa je brez ustreznega dovoljenja prepovedana. Preostalo odtujeno orožje sodi v B-kategorijo. 

Petrič je še pojasnil, da je bil poslovni objekt tehnično varovan, nadzor nad upravljanjem tehničnega varovanja pa upravlja inšpekcija v okviru ministrstva za notranje zadeve. Vse od srede do današnjega opoldneva je potekal pregled bližnje in širše okolice z namenom zavarovanja sledov in predmetov, ki bi služili kot dokaz v nadaljnjih postopkih, je še poudaril Petrič na današnji novinarski konferenci.

Samostojni bombomet Fort-600A. FOTO: Shutterstock.com
Samostojni bombomet Fort-600A. FOTO: Shutterstock.com

 

Podjetje 365 PLUS ima vsa ustrezna dovoljenja


Odzvali so se tudi na ministrstvu za notranje zadeve, kjer so pojasnili, da je področje dejavnosti trgovine z orožjem v Sloveniji zelo dobro urejeno, tako zakonodajno kot tudi v praksi pri samih trgovcih.

»Pri preverjanju smo že ugotovili, da ima podjetje vsa potrebna dovoljenja za opravljanje dejavnosti prometa z orožjem,« so sporočili z ministrstva. Poleg predstavnikov ljubljanske policije zadevo preiskuje tudi Inšpektorat RS za notranje zadeve. Pristojni inšpektorji po odredbi Boštjana Poklukarja, ministra za notranje zadeve, že opravljajo izredni nadzor pri vseh trgovcih z orožjem v Sloveniji. Teh je 83.

​V sporočilu za javnost so še pojasnili, da so na inšpektoratu pri podjetju 365 PLUS v preteklosti opravili več rednih nadzorov glede ustreznosti prostorov za promet z orožjem, stanja orožja in streliva ter glede ustreznostih izdanih dovoljenj skladiščenja in hrambe ter ustreznega varovanja. Pri omenjenem podjetju so tako leta 2015 opravili dva nadzora glede prometa s pirotehniko in orožjem. Ugotovili so, da pri orožju ni bilo nepravilnosti, glede hranjenja pirotehnike pa je bilo ugotovljeno, da trgovec za prodajo tovrstnih izdelkov nima ustreznega dovoljenja. Izrečeni sta mu bili prepoved prodaje pirotehničnih izdelkov ter kazen v višini 5000 evrov. Redni nadzor so opravili tudi v letu 2017, vendar pri tem niso ugotovili nobenih nepravilnosti. 

Na notranjem ministrstvu so še pojasnili, da mora biti prostor v trgovini, kjer se hrani orožje, poleg elektronskega nadzora tudi mehansko zaščiten. Okna prostora morajo biti z zunanje strani zavarovana s kovinskimi rešetkami ali s posebej zaklenjenimi lesenimi polkni oziroma kovinskimi roloji. Posebne specifikacije pa veljajo tudi za vrata v prostoru. Ta ne smejo imeti steklenih odprtin, zapirati pa se morajo s posebno protivlomno ključavnico. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine