Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Obtožnica proti ruskima vohunoma je pravnomočna

Za kaznivi dejanji vohunstva in overitve lažne vsebine jima grozi skupaj do osem let zapora.
Vohuna sta delovala v stavbi Lesnine za Bežigradom. FOTO: Matej Družnik/Delo
Vohuna sta delovala v stavbi Lesnine za Bežigradom. FOTO: Matej Družnik/Delo
N. M., M. B., STA
23. 3. 2023 | 18:13
23. 3. 2023 | 20:05
2:16

Obtožnica zoper domnevna ruska vohuna, ki so ju slovenski organi pregona prijeli lani, je pravnomočna, njun pripor pa podaljšan, je naše neuradne informacije potrdila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. Ministrstvo je za STA potrdilo, da je že opravilo pogovor z ruskim veleposlanikom in mu izrazilo oster protest.

»Obtožnica zoper dva ruska državljana je danes pravnomočna. To pomeni, da je pripor podaljšan. Obtožena sta dveh kaznivih dejanj, in sicer kaznivega dejanja vohunjenja ter kaznivega dejanja overitve lažne vsebine,« je v izjavi za medije pojasnila ministrica. Za kaznivi dejanji vohunstva in overitve lažne vsebine jima grozi skupaj do osem let zapora. 

image_alt
Afera izza Bežigrada segla do Aten

Ob tem je še dodala, da je na podlagi tega ministrstvo za zunanje in evropske zadeve poklicalo ruskega veleposlanika Timurja Ejvazova na pogovor. Pogovor so na ministrstvu danes že opravili in veleposlaniku izrazili oster protest.

Kriminalisti so tuja državljana, osumljena vohunjenja, priprli že v začetku decembra. Moški in ženska osumljena vohunjenja naj bi bila v partnerski zvezi, imata dva otroka, ki obiskujeta ljubljansko osnovno šolo, in argentinsko državljanstvo. Predstavljala naj bi se z imenoma Maria Rosa Mayer Munos in Ludwig Gisch. Ker je zadeva označena z določeno stopnjo tajnosti, so na tožilstvu že od začetka postopka skopi pri dajanju informacij. 

Ruska vohuna sta delovala v poslovni stavbi Lesnine na Parmovi ulici v Ljubljani, kjer sta imela najeto pisarno. Podjetje, ki sta ga uporabljala kot krinko za delovanje v Sloveniji, se je formalno ukvarjalo s trgovanjem z umetninami, nepremičninami in starinami.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine