Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

O hitrosti še tretji izvedenec

Po štirih letih: Sodišče še vedno ugotavlja, ali sta Kosovca Elbasan Destani in Ardit Ademi pred nesrečo tekmovala.
Elbasan Destani ob predobravnavnem naroku leta 2016. FOTO: Marko Feist
Elbasan Destani ob predobravnavnem naroku leta 2016. FOTO: Marko Feist
A. B.
21. 9. 2018 | 06:00
3:03
Ljubljana – Ali sta 27-letni kosovski državljan Elbasan Destani in leto mlajši Ardit Ademi pred štirimi leti med dirjanjem po cesti na Viru pri Domžalah med seboj tekmovala, te dni ugotavlja še tretji sodni izvedenec cestnoprometne stroke Stanko Špehar.

Obtoženca, ki jima tožilstvo očita kaznivo dejanje nevarne vožnje, posledica katere je bila smrt 22-letnega Jordana Latasa, ves čas trdita, da takrat nista tekmovala oziroma vozila vštric. Obrambi obtoženih Špeharju ne zaupata.

Menita, da bi bilo bolje postaviti drugega izvedenca, ker sta dosedanja profesorja »in bi bilo težko pričakovati, da bi zdaj postavljeni izvedenec presegel njuno strokovno znanje«. Predsednica tričlanskega sodnega senata, ki mu predseduje ljubljanska okrožna sodnica Deja Kozjek, predlogu ni ugodila, saj, kot je pojasnila, nima tehtnih razlogov za njegovo razrešitev.


 

Neenotne ocene hitrosti


Kar zadeva ocenjeno hitrost vožnje obtožencev, sta prva dva izvedenca, dr. Niko Čertanc in dr. Janez Kopač, neenotna. Po mnenju prvega obtožena takrat nista mogla voziti vzporedno, saj naj bi Destani pred trkom vozil s hitrostjo od 130 do 150, Ademi pa od 100 do 120 kilometrov na uro. Temu je Kopač nasprotoval, češ da je izračun napačen, upoštevajoč poškodbe in razliko v dolžini ustavljanja obeh avtomobilov. »Oba sta pred trkom vozila s hitrostjo okoli 165 kilometrov na uro,« je bil še jasen Kopač.

Nesreča se je zgodila v soboto, 13. septembra 2014, ob 15.38, potem ko sta obtožena vsak s svojim audijem dirjala po Papirniški cesti od Bukovčeve ulice proti Količevemu in po prepričanju tožilstva vozila vštric. Menda sta tekmovala, kateri bo hitrejši. V bližini trgovine Tuš v križišču s Tolstojevo ulico je ravno takrat s parkirišča nasproti trgovine na prednostno Papirniško cesto s hondo pripeljal Latas. Ko je že bil na pasu, po katerem je iz nasprotne smeri drvel Destani, je ta silovito trčil vanj.

Hondo je nato odbilo levo, kjer je zadela cestni hidrant, prometni znak in betonsko ograjo. Latasovo vozilo se še ni ustavilo, po trčenju v ograjo ga je odbilo, dvignilo v zrak in zadelo je zadnji del Destanijevega avtomobila. Ademiju se je z audijem A4 trčenju z Latasom sicer uspelo izogniti, a je nazadnje končal v ograji stanovanjske hiše. Latas pa je padel iz vozila in se tako hudo poškodoval, da je umrl na kraju nesreče.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine