Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Med popivanjem z nožem nad kolega

Avguštin Hudorovac je pivskega prijatelja kar petkrat zabodel z nožem.
Obtoženi Avguštin Hudorovac (na fotografiji) je pivskega tovariša Pavla Baroša, s katerim sta se sprla, nenadma zabodel.
Obtoženi Avguštin Hudorovac (na fotografiji) je pivskega tovariša Pavla Baroša, s katerim sta se sprla, nenadma zabodel.
Tanja Jakše Gazvoda
11. 5. 2019 | 06:00
4:15
Novo mesto – Na leto in pol zapora je bil na novomeškem okrožnem sodišču zaradi kaznivega dejanja povzročitve posebno hude telesne poškodbe obsojen 47-letni Avguštin Hudorovac, ki ima sicer stalno bivališče prijavljeno v Novem mestu, v Brezju, biva pa v Ljubljani. A v zapor mu, kot kaže, ne bo treba, saj se je že višji državni tožilec Bojan Avbar strinjal s predlogom Hudorovčevega zagovornika odvetnika Bojana Celarja, da kazen odsluži z delom v splošno korist. Tako bo moral, kot je dosodila sodnica Betka Šimc, oddelati 1095 ur v splošno korist.

Pri dogodku, ki se je zgodil 20. decembra 2014 popoldne, je imel poškodovani Pavol Baroš veliko srečo. Kaj lahko bi namreč na tem mestu poročali o uboju, saj je dobil kar pet vbodov z nožem. Z enim je Hudorovac predrl Barošu arterijo in pljuča, tako da je že prišlo do notranjih krvavitev. A po vbodu je poškodovani še zbral toliko moči, da je nekako prišel do bližnje novomeške policijske uprave, od koder so takoj poklicali reševalce, v novomeški bolnišnici pa so mu rešili življenje, saj bi brez takojšnje zdravniške pomoči izkrvavel.
 

Pet vbodov


Tistega popoldneva sta Avguštin Hudorovac in Pavol Baroš v opuščeni »Osolnikovi tovarni« na Ljubljanski cesti v Novem mestu, v razdejanih objektih, kjer je zbirališče tistih z družbenega dna, popivala. Menda sta stočila ogromno vina, med njima pa je okoli pete ure popoldne nenadoma počilo: Avguštin, ki ga Romi poznajo tudi pod vzdevkom Kuljaš, je iz žepa potegnil nož in napadel pivskega kolega. Štirikrat ga je zabodel v prsni koš, enkrat pa v roko, porezal ga je tudi po vratu. Trije vbodi so bili bolj plitvi, najbolj kritičen je bil en vbod v prsni koš, saj je predrl arterijo in pljuča, da je poškodovani močno krvavel v prsni koš in mu je zrak vdrl v obpljučni prostor. Okrevanje poškodovanega je bilo težko in dolgotrajno. Kar pet tednov je bil v bolnišnici, potem pa jo je zapustil po lastni volji.

Hudorovac se je sam še istega popoldneva javil na policiji, o tem, da je bil on tisti, ki je nad prijateljem vihtel nož, pa pričajo tudi sledi DNK. Je pa isti dogodek dvakrat opisal različno. Prvič je dejal, da ga je Pavol žalil s ciganom, v preiskavi pa je povedal, da ga je oškodovanec najprej brez razloga napadel z desko in ker se je on pač branil pred takšnim napadom, je potegnil nož.

Na novomeško okrožno sodišče je 47-letni Avguštin Hudorovac prišel urejen iz Ljubljane, skupaj s predstavnico društva Stigma Katjo Krajnc. Odkrito je priznal, da je v preteklosti imel težave z odvisnostjo od alkohola, celo z drogami, heroinom in kokainom, a se je vsega odvadil, ko je bil v zaporu. Obsojen je bil namreč zaradi roparske tatvine in tatvine, kazen se je glasila na 15 mesecev zapora, a zdaj se je kar lepo vključil v življenje.
 

Na pravi poti


Obiskuje dnevni center društva Stigma, neprofitne humanitarne organizacije za zmanjševanje škode zaradi drog, kjer bi rad tudi opravljal delo v splošno korist. »Večkrat mi je omenil, da mu je žal za to, kar se je zgodilo. Vseh dogovorov se drži, če pa se kaj premisli, se pride posvetovat, ali je njegova odločitev prava. Zdaj je drugačen človek, poskuša se spremeniti in se tudi je spremenil, pridobil je tudi delovne navade,« je na sodišču povedala Krajnčeva.

Tudi zato se ni bati, da ne bi opravljal naloženega dela, sicer pa je tudi sam izrazil željo, da bi delal. »Bil sem v zaporu, pa sem si rekel, da tja ne grem nikoli več. Tam ni luštno. Bom delal, ja,« je pritrdil sodnici Šimčevi, ki mu je ob izreku sodbe tudi požugala: »Hudo kaznivo dejanje ste storili. Nihče nima pravice poseči v telo drugega, še posebej tako, da je ogroženo njegovo življenje. Zaradi vseh okoliščin je na mestu predlog tožilca, sicer pa je za takšno kaznivo dejanje zagrožena kazen od enega do desetih let zapora.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine