Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Mater je umoril neprišteven

Morilec Elvir Rastoder ne gre v zapor.
Elvir Rastoder se zaradi duševnih težav ni zdravil, končalo se je tragično. FOTO: Dejan Javornik
Elvir Rastoder se zaradi duševnih težav ni zdravil, končalo se je tragično. FOTO: Dejan Javornik
Boštjan Celec
18. 1. 2019 | 06:00
3:10
Ljubljana – Že leta ima 38-letni slovenski državljan Elvir Rastoder shizofrenijo, vendar se zaradi nje vse do tragedije ni zdravil. V svojem svetu je bil prepričan, da ga je mati maltretirala, ga hipnotizirala, mu med spanjem polomila prste na nogah ter mu povzročila številne poškodbe po obrazu in rokah.

Sledi poškodb, se strinja tudi tožilstvo, so nekoliko res vidne, toda krivde za njih ni mogoče z gotovostjo pripisati materi; pred leti so nastale med njegovim bližnjim srečanjem s slovenskimi policisti, ki se jim je po prijetju upiral in so ga tako pretepli, da je pristal v bolnišnici. Družina je nekoč živela v Ljubljani, Rastoder pa se je nazadnje preživljal kot voznik avtobusa na londonskem letališču Heathrow. Njegova mati Nadžija Zumbach se je primožila v švicarski Ostermundigen. Nekaj mesecev pred umorom se je preselil k njej, da bi si v Švici našel službo. Usodnega 24. maja 2018 je spil devet piv, se zvečer pogledal v ogledalo, nato se mu je »čisto strgalo,« ko je videl zarezo na glavi ter poškodovano ustnico. Pograbil je tesarsko kladivo, odšel v spalnico in začel s tesarskim kladivom mater tolči po glavi. Nekaj zlomov roke je pričalo, da se je nekaj časa še branila, vendar pa je bilo 16 zlomov kosti na glavi zanjo usodnih. Obležala je mrtva, Elvir pa se je z motorjem iz Švice odpeljal v Ljubljano in policistom prijavil, da je zagrešil umor.

Psihiatrinja Mojca Zvezdana Drnovšek je ugotovila, da je bil zaradi akutne psihoze med umorom na grozovit način neprišteven. Tožilka Maša Podlipnik je v včerajšnjih zaključnih besedah velikemu kazenskemu senatu okrožnega sodišča v Ljubljani, ki mu je predsedoval sodnik Martin Jančar, predlagala, naj mu izreče ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja v zavodu, torej na mariborski enoti za forenzično psihiatrijo. Tudi Rastoderjev odvetnik Bojan Celar ni imel ničesar proti izreku varnostnega ukrepa. »Obtoženi sprejema, da bo zanj potrebno leto ali dve zdravljenja v zavodu, pozneje pa se bo vse skupaj tako ali tako ugotavljalo glede na potek zdravljenja.« Tako je bilo tudi odločeno, obvezno psihiatrično zdravljenje v zavodu lahko traja najdlje pet let, potem pa bodo morali Rastoderja spustiti na prostost.

Postopek proti morilcu se je z izrekom varnostnega ukrepa včeraj tudi zaključil, čeprav je nekdanji prekrškovni sodnik v Srbiji in Elvirjev stric Hamdija Ć. napovedal kopico dokaznih predlogov in jih tudi poslal na sodišče. Bili so v srbskem jeziku, na sodnikov poziv pa jih ni dal prevesti v slovenski jezik, ki se edini uporablja na naših sodiščih. Jančar je sicer namignil, da bi dokaze tako ali tako zavrnil: »Predlagano je zaslišanje svojcev, ki naj bi povedali, da obtoženi svojo duševno bolezen simulira. Vendar pa imamo o tem izvedensko mnenje kompetentne psihiatrinje.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine