Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Kmalu sodba za tragedijo na Celovški cesti

Milejši obtožbeni očitek: Tudi tožilstvo ne trdi več, da je mladi Jan Kočić v kolesarko trčil po tem, ko je prevozil rdečo luč.
Jan Kočić ni več v priporu, zamenjali so ga s hišnim priporom. FOTO: Dejan Javornik
Jan Kočić ni več v priporu, zamenjali so ga s hišnim priporom. FOTO: Dejan Javornik
19. 9. 2018 | 06:00
3:59
Ljubljana – Tožilki Liljani Tomić včeraj ni preostalo drugega, kot da omili očitek domnevnemu povzročitelju tragedije na Celovški cesti. Dvaindvajsetletni Jan Kočić, ki je z audijem A7 usodno trčil v 20-letno kolesarko Ino Golob, po novem ni vozil predrzno, temveč »le« še malomarno.

Tik pred koncem dolgotrajnega sodnega procesa pred okrožnim sodnikom Marjanom Pogačnikom je torej tožilstvo spremenilo obtožbo v milejšo obliko kaznivih dejanj v prometu, v povzročitev smrtne prometne nesreče iz malomarnosti, za kar je najvišja kazen osem let zapora. Kočić je bil doslej obtožen nevarne vožnje in mu je grozilo 12 let za rešetkami.
 

Iz pripora v hišni pripor


Zaradi hudih očitkov in bogate prekrškovne preteklosti je bil celo več kot leto in pol v priporu, že kak mesec pa je v hišnem priporu. Po prvotni obtožbi je 20. marca lani divjal po Celovški cesti od Šentvida proti središču mesta. Vozil naj bi predrzno in brezobzirno. V križišču z Bravničarjevo in Korenčanovo ulico mu je na semaforju gorela rdeča luč, vendar ni ustavil. V tistem pa je Celovško pri zeleni luči na semaforju pravilno prečkala kolesarka Ina Golob. Brez zaviranja je vanjo trčil tako silovito, da je priletela na tla več kot 63 metrov od kraja trčenja in umrla. Tožilci so torej trdili: Kočić je zapeljal skozi rdečo, v nesrečno kolesarko pa se je brez zaviranja zaletel s hitrostjo 120 ali celo 140 kilometrov na uro. Dovoljeno je največ 70.

Toda njegov odvetnik Benjamin Peternelj je ob podatku, da se je nesreča zgodila ob 22.46,44 (ta čas so kot najverjetnejšega potrdili tudi v Boschevi tovarni v Budimpešti), dokazal, da je Kočiću tedaj na semaforju v resnici gorela zelena luč in da je preteklo še 34 sekund, preden se je preklopila na rumeno.

V postopku so sodelovali tudi trije strokovnjaki za promet oziroma prometne nesreče. Dr. Niko Čertanc je izračunal, da je bila hitrost audija v trenutku trka od 120 do 140 kilometrov na uro, Franc Koselj, da med 91 in 125, strokovnjak za digitalno forenziko avtomobilskih računalnikov Jože Škrilec pa, da od 102 do 105. Sodnik Pogačnik je strokovnjakom nato naložil, naj najdejo skupne odgovore. Ti so: obdolženi je v križišče zapeljal pri zeleni luči in trčil v kolesarko s hitrostjo najmanj 105 kilometrov na uro.

Spremenjena obtožba se tako glasi, da je obtoženi v križišče zapeljal z najmanj tolikšno hitrostjo, zaradi prekoračitve hitrosti pa ni mogel pravočasno ustaviti in je brez zaviranja trčil v kolesarko. Tožilstvo bo v sklepnih besedah vztrajalo pri spremenjeni obtožbi in zahtevalo zaporno kazen, medtem ko bo obramba najverjetneje opozorila na kolesarkin prispevek k dogodku in na načelo zaupanja v prometu, torej ali je voznik kolesarko sploh lahko pričakoval in jo videl pravočasno, da bi se ustrezno odzval. Kočić bo za svojo usodo izvedel prihodnji petek, ko bo predvidoma razglašena sodba.
 

Mati ni smela pričati


Včeraj je bila na tožilkino pobudo pripravljena pričati mati Ine Golob, in sicer o hčerinem vedenju v prometu, zavrnila pa bi tudi namige obrambe, da naj bi imela v usodnih trenutkih na ušesih slušalke, poslušala glasbo in bila tako še manj pozorna na dogajanje v prometu. Toda sodnik pričanja ni dovolil, saj ni bilo predlagano na predobravnavnem naroku, poleg tega to dejstvo po njegovem ne bi bilo relevantno.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine