Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Izsiljevanje z izmišljenimi intimnimi posnetki

Neznanci so pod pretvezo, da so oškodovancem vdrli v računalnik, želeli priti do denarja.
Hekerji si za tarče izberejo naključne uporabnike svetovnega spleta. FOTO: Shutterstock
Hekerji si za tarče izberejo naključne uporabnike svetovnega spleta. FOTO: Shutterstock
13. 10. 2020 | 01:40
13. 10. 2020 | 13:56
1:51
Maribor – Izsiljevalska elektronska sporočila niso nič novega, prav tako tudi opozorila pred njimi, a se kljub temu občasno kdo ujame v past. Tokrat so se tisti s slabimi nameni spravili na izmišljene intimne posnetke.

Intimni posnetki, do katerih naj bi hekerji prišli z vdorom v računalnik oškodovanca, so bili povod za elektronsko sporočilo, s katerim so prejemnikom grozili, da bodo posnetke posredovali njihovim prijateljem ali objavili na katerem od družbenih omrežij, če mu v dveh dneh ne bodo plačali 1200 evrov, nakazanih v kriptovaluti bitcoin.

Naključni prejemniki so dobili sporočila, da so jim vdrli v računalnik in prek spletne kamere posneli njihovo samozadovoljevanje. A to ne drži, v računalnik jim ni nihče vdrl, šlo je le za to, da bi se kriminalci na lahek način dokopali do denarja.
 

Na sporočila ne odgovarjajte in ne plačujte


Gre seveda za običajen poskus izsiljevanja, ki z dejanskimi posnetki nima prav nobene zveze. So pa na mariborski policijski upravi in tudi širše po državi zadnje čase dobili več tovrstnih prijav, da bi kdo res plačal omenjeni znesek, pa podatka nimajo.

Policija ponovno opozarja, naj državljani ne nasedajo tovrstnim lažnim izsiljevalskim sporočilom, nanje ne odgovarjajo in ne plačujejo zahtevanega zneska.

Gre za tako imenovani phishing s poskusom, da bi storilec dobil protipravno premoženjsko koristi s prikazovanjem lažnih okoliščin, na primer da ima nadzor nad vašim računalnikom oziroma dostop do intimnih posnetkov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine