Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Iran prestregel 90 milijonov evrov vredno pošiljko tartufov Sloveniji

Cariniki so s pomočjo psov odkrili ilegalno pošiljko šestnajstih ton tartufov, namenjena naj bi bila v Slovenijo.
Črni tartufi: FOTO: Marko Feist
Črni tartufi: FOTO: Marko Feist
M. B.
21. 8. 2021 | 21:30
21. 8. 2021 | 21:40
1:35
Iranska carina je po poročanju iranskega spletnega portala PressTV zasegla pošiljko več kot 16 ton tartufov, ki naj bi bili namenjeni v Slovenijo. Vrednost pošiljke ocenjujejo na 90 milijonov evrov. Tiskovni predstavnik carinskega urada Rouhollah Latifi je pojasnil, da je bila pošiljka zasežena danes v mestu Serov v severozahodnem Iranu ob meji s Turčijo. Tartufi so bili skriti v zabojnikih za zamrznjeno sadje. 

Nabiranje in izvažanje tartufov je v Iranu prepovedano, saj je zaradi prekomernega nabiranja ta dragocena podzemna gliva ogrožena že v številnih državah.

Latifi je navedel, da so cariniki na številnih iranskih mejnih prehodih opremljeni s posebno opremo za zaznavanje tartufov in drugih ogroženih živalskih ali rastlinskih vrst, vendar pa so omenjeno pošiljko zavohali posebej izurjeni psi.

Že prejšnji mesec so iranski cariniki na meji z Azerbajdžanom prestregli pošiljko štirih ton tartufov, še poroča PressTV. 

Prepoved nabiranja tartufov je do leta 2011 veljala tudi v Sloveniji. Cena za kilogram črnih tartufov se vrti okoli 200 do 300 evrov, medtem ko lahko beli tartufi dosegajo tudi do 5000 evrov za kilogram.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine