Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Fatima z denarja in nakita čistila črno magijo in ženske okradla

Odganjala črno magijo: Mirsada Alimanović od naivnih žensk izvabila za kar 90.000 evrov denarja in nakita-
Ob izreku sodbe leta 2014 je sodnica Mirsadi Alimanović dejala, da jo čaka zapor, če ne bo vrnila denarja. FOTO: Roman Šipić/Delo
Ob izreku sodbe leta 2014 je sodnica Mirsadi Alimanović dejala, da jo čaka zapor, če ne bo vrnila denarja. FOTO: Roman Šipić/Delo
15. 9. 2018 | 08:00
5:10
Ljubljana – Kdo ve koliko nesrečnic se je ujelo na limanice 33-letne bosanske Romkinje s prebivališčem v Ljubljani in osramočene molčijo, toda ena od njih se je šele, ko je prebrala bizarno zgodbo o tej samooklicani odganjalki črne magije, prepoznala kot žrtev. Mirsada Alimanović je bila obsojena na devet mesecev zapora, grozi pa ji še preklic pogojne obsodbe izpred štirih let.

Alimanovićeva je bila na okrajnem sodišču v Ljubljani spoznana za krivo goljufije in ponarejanja listin in torej obsojena na enotno kazen devet mesecev zapora. Še ta mesec bo na višjem sodišču v tej zadevi pritožbena seja. Leta 2014 je zvabila v past Ireno K., se ji predstavila kot Fatima in natvezla, da v njej vidi žrtev črne magije, ki je kriva za nesrečo v njeni družini. Oškodovanka je bila ranljiva, saj sta bili njeni deklici bolni. Fatima je pomenljivo pripomnila, da lahko pomaga, če ji izroči svoj denar in nakit, tega bo očistila negativne energije, potem pa ji bo vse skupaj vrnila.

Irena K. ji je prinesla najprej 200, nato 1020 evrov, štiri zlate prstane, dve zlati verižici, tri zlate uhane, nakit v skupni vrednosti 800 evrov. Naposled je nekje staknila še 7050 evrov in tudi ta šop bankovcev je oddala Fatimi v čiščenje. Policistom je ob prijavi potožila, da svojega denarja in nakita ni več videla, Fatime pa tudi ne.

Ti so Alimanovićevo kajpada našli in jo povabili na razgovor, na bežigrajski policijski postaji pa je zabredla v še eno kaznivo dejanje. Predstavila se je s potnim listom, v katerem sta bila žiga hrvaške policije z mejnega prehoda Županja. Samozavestno je zatrdila, da datuma na žigih dokazujeta, da je bila v času, ko naj bi od Irene K. izvabljala denar in zlatnino, v rodni Bosni. Toda žiga sta bila ponarejena.
 

Preklic pogojne obsodbe


Devetmesečna zaporna kazen pa ni edina, ki grozi Alimanovićevi, pred dnevi je namreč proti njej potekal narok za preklic pogojne obsodbe, ki ji jo je leta 2014 izrekla ljubljanska okrožna sodnica Jasmina Javornik.

Tudi v tistem primeru je bil o Alimanovićevi govor kot o odganjalki črne magije Fatimi. Prva žrtev je bila Renata J. »Obstaja oseba, ki ti želi slabo, ukradla ti je par uhanov, ti pa so zakleti, zato si žrtev črne magije. Doma daj v eno vrečko družinsko zlatnino, v drugo jajce, čez noč to hrani v svoji torbici, jutri pa mi prinesi, da jo odženem.« Prinesla ji je naročeno, vse skupaj je bilo vredno 12.840 evrov, toda Fatimi to ni bilo dovolj. »Tvoj sin bo že kmalu najverjetneje umrl v kritični situaciji z avtomobilom in samo bog te lahko reši.« Prinesla ji je še 38.100 evrov. Od takrat Fatime ni več videla.

Druga žrtev je bila Jana A., ki je bila sama bolna in imela je bolnega otroka. Fatima ji je obljubila, da se bo šele, ko bo očistila njen nakit in denar, zdravje vrnilo v njeno družino. Obupana ženska ji je izročila devet prstanov, nekaj verižic in tisoč evrov. Nato pa je prejela Fatimin klic, da ima zaradi njene neiskrenosti težave pri čiščenju, saj ji ni izročila vsega, kar ima. Izbrskala je še 22.000 švicarskih frankov in jih odnesla Fatimi, ta pa se je potem pogreznila v zemljo.

Kot Fatima se je spravila tudi na Vido T. »Magija je zasidrana v tvojem zlatu, prinesi mi, kar ga imaš doma, in v dveh dneh ti ga bom očistila. Z računa dvigni tudi ves denar, daj ga v kuverto, zraven pa priloži še listek, na katerega zapiši svoje želje.« Vida T. je ostala brez 2500 evrov in nakita v vrednosti 6500 evrov.
 

Le del denarja vrnila


»Izkoristili ste stisko žensk, ki so bile zaradi nje še bolj dovzetne za take reči, kot je črna magija, ali, če hočete, bile so dovolj naivne, da so vam nasedle,« je Alimanovićevi dejala sodnica Javornikova, ki jo je obsodila na dve leti pogojnega zapora s štiriletno preizkusno dobo. Nekaj denarja, 40.000 evrov, je takrat že vrnila oškodovankam, sodnica pa ji je ukazala, da jim mora v dveh letih in pol vrniti še preostalih 37 tisočakov. »Popolnoma vaša stvar je, kako in kdaj boste plačevali. Sodišče bo po dveh letih in pol preverilo, ali je plačano, in če se izkaže, da ni, veste, kaj sledi. Šli boste v zapor.«

Toda Alimanovićeva, mati štirih majhnih otrok, ki prejema 514 evrov otroškega dodatka in 820 evrov socialne pomoči, denarja očitno ni vrnila, vsaj vsega ne. Že ob izreku sodbe je v sodni dvorani sicer tožila, da bo imela z vračilom težave, ker nima dovolj prihodkov. Kmalu bo znana odločitev sodišča, ali je pogojna obsodba zanjo preklicana.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine