Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Do jutra so iskali in reševali štiri izgubljene planince

Pozno zvečer so mladi Belgijci zašli na poti proti domu Planika.
Nočno reševanje belgijskih planincev. FOTO: Borut Gogala/GRS Bohinj
Nočno reševanje belgijskih planincev. FOTO: Borut Gogala/GRS Bohinj
J. P.
2. 9. 2019 | 09:12
3. 9. 2019 | 08:32
2:07
Bohinj – Premražene, a cele in zdrave so danes jutraj s helikopterjem slovenske vojske reševalci v dolino prepeljali štiri planince, ki so pod Triglavom pozno sinoči zašli zaradi teme. Nekaj po 21. uri so na poti proti domu Planika pod Triglavom zgrešili pot in zaradi teme obtičali na zahtevnem terenu na območju Malega Špičja.

Tam so jih okrog 4. ure danes zjutraj našli gorski reševalci GRS Bohinj, ki so po njihovem klicu že zvečer krenili v reševalno akcijo. Ob 6. uri zjutraj jim je na pomoč poletel še helikopter slovenske vojske, ki je reševalce in premražene planince pobral pri Zasavski koči na Prehodavcih.

Miha Arh iz GRS Bohinj nam je povedal, da je v akciji iskanja in reševanja sodelovalo trinajst reševalcev, ki so bili na terenu od enajstih včeraj zvečer do šeste ure danes zjutraj. »Šlo je za četverico mladih Belgijcev, ki so na pot proti Triglavu krenili od slapa Savica povsem nepripravljeni. Eden je imel celo nizke čevlje, bili so v kratkih hlačah in sploh niso poznali poti in pravih markacij. Zanašali so se na mobilno aplikacijo Google maps, za katero je znano, da pri določanju lokacije ni dovolj natančna. Na poti med Velikim in Malim Špičjem jih je še ujela nevihta, po nevihti so skrenili s prave poti in eden od njih je padel kakšne štiri metre globoko, a se je k sreči ujel na polici in jo odnesel samo z odrgninami. Če ne bi obstal na polici, bi morda imeli ta konec tedna še eno žrtev naših gora. Ko smo jih našli, smo jih morali zvleči kakšnih dvesto metrov navzgor, nazaj na pot na grebenu in od tam na Prehodavce, kjer nas je zjutraj pobral helikopter.«

 Omenjeni planinci so imeli več sreče kot mlada plezalca, ki sta se ponesrečila v soboto na območju Velikega Špičja in je eden od njiju podlegel hudim poškodbam. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine