Neomejen dostop | že od 9,99€
Pri Michelinovem vodniku se je nekaj zelo opaznega začelo premikati sredi letošnjega poletja: zvrstile so se napovedi številnih novih ocenjenih držav oziroma mest. Zdi se, da so Francozi ugotovili, da morajo s svojimi znanimi kriteriji ob konkurenčnih globalno vplivnih seznamih, kakršni so La Liste, Gault & Millau in akademija The World's 50 Best Restaurants, utrditi svoj položaj vsepovsod po svetu.
Kot kaže, prestižna blagovna znamka kljub velikim spremembam navad, ki so jih prinesli pandemija in tudi drugi dejavniki, ni izgubila privlačnosti, politika na različnih nivojih je pripravljena odšteti ustrezne denarje, da v mesto ali deželo pridejo znameniti rdeči vodnik in njegovi anonimni ocenjevalci. Gostje se potem prikažejo kar sami od sebe.
Prejšnji mesec se je razvedelo, da bo zgodaj prihodnje leto oznanjen prvi Michelinov vodnik po domovini ene od najbolj pomembnih svetovnih kuhinjskih tradicij, Mehiki. Mednarodni direktor Michelinovega vodnika Gwendal Poullennec je novico pospremil z ugotovitvijo, da se je skupina ocenjevalcev že lep čas potikala po mehiški prestolnici, Oaxaci, Baji Californii, Los Cabosu in Nuevo Leónu in odkrivala skrite bisere tamkajšnje kulinarične pokrajine.
S podobno napovedjo so pri Michelinu osrečili vse tiste, ki jih zanima brazilsko kulinarično prizorišče, Michelin se vrača v Rio de Janeiro in São Paulo. V slednjem, je povedal Rodolfo Marinho, ki vodi tamkajšnji urad za turizem, je mogoče najti restavracije, ki predstavljajo na ducate različnih brazilskih tipov kulinarike, sekretarka turističnega urada v Rio de Janeiru Daniela Maia pa je dodala, da bo vodnik, ki izide marca 2024, spodbudno vplival na lokalno gospodarstvo, a morda je še pomembneje, da bo dal priznanje dolgoletnemu trudu različnim generacijam brazilskih mojstrov kuhanja.
Že sredi julija so Francozi objavili, da ta mesec pride vodnik po Turčiji, v katerem sta se kozmopolitskemu Istanbulu pridružila İzmir in Bodrum, dve izrazito turistični destinaciji, ki pa premoreta mlade mojstre, ki znajo na kreativen način črpati iz turške egejske in širše mediteranske tradicije ter ponujata tako trendovske kot tradicionalne restavracije, moderne kavarne, skratka očarljivo raznolikost. Bodrum, ki velja za eno od najslavnejših turških turističnih točk, vabi z avtentičnimi in morskimi okusi, a tudi z mednarodno kuhinjo, med najbolj priljubljenimi sta azijska in italijanska. Poullennec je ob predstavitvi oziroma napovedi povedal, da novi mesti v vodniku premoreta brbotajoče kulinarično prizorišče in sta bili vredni odkrivanja.
Še ta mesec bodo pri Michelinu po lanskem vstopu v Estonijo predstavili tudi prvi izbor restavracij v Latviji, ocenjevalci so se najprej odpravili po Rigi, a jih je odneslo tudi drugam, v Liepājo ob Baltiškem morju, Jurmalo, pa tudi v notranjost, v Tērvete, Līgatne, Valmiero in Cēsis.
Argentinski minister za turizem Matías Lammens je novico pospremil s suverenim navdušenjem: »Prihod Michelinovega vodnika v Argentino bo zaznamoval čas prej in potem tako za argentinsko kulinariko kot turizem. V javnem in zasebnem sektorju se trudimo narediti našo deželo vodilno gastronomsko destinacijo v Latinski Ameriki in eno od najbolj zanimivih na svetu, napoved vodnika to potrjuje.«
Hvala, ker berete Delo že 65 let.
Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.
NAROČITEObstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji