Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Nedelo

François z obrobja Slovenskih goric

Izdelava penin je po svetu, tudi v Sloveniji, vedno večji posel, nekateri pa se jih lotevajo iz čistega veselja.
V majhni kleti nastaja čisto resna penina. FOTO: Leon Vidic/Delo
V majhni kleti nastaja čisto resna penina. FOTO: Leon Vidic/Delo
19. 12. 2021 | 08:30
13:39

Šampanjec je seveda doma v Šampanji, originalno pokrajini Champagne, na severu Francije. Čeprav se lahko samo tamkajšnje peneče vino imenuje šampanjec, to nikakor ne pomeni, da drugje ne pridelujejo odličnih penečih vin. Tudi pri nas. Najbolj znane slovenske penine so iz Gornje Radgone in z Bizeljskega, odlične pa pridelujejo še številni manjši vinogradniki. Eden od njih, s celoži­v­ljenjskimi izkušnjami z vinom, je Franc Bezjak iz Zamušanov.

Kaj imajo Zamušani z vinom? To, da ležijo na jugu Slovenskih goric, ene najbolj znanih slovenskih vinskih pokrajin. Te se prav tam prevesijo v ravnino, na k soncu obrnjenih blagih pobočjih pa so, kakor jim pravijo, idealne vinogradniške lege. Takšnih je na vsem svetu samo nekaj odstotkov. Franc Bezjak je iz teh krajev doma, a da se je vrnil sem in v domače kraje pripeljal šampanjec, pardon, penino, je minilo kar veliko časa.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine