Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zanimivosti

Po izbruhu okužb v McDonaldsu v ZDA več zastrupitev in ena smrtna žrtev

Vrednost delnic verige restavracij s hitro prehrano je kmalu zatem padla za več kot šest odstotkov.
Vsem, ki so v zadnjem času jedli omenjene hamburgerje in so nato utrpeli simptome, kot so vročina, driska in bruhanje, CDC svetuje preventiven obisk pri zdravniku. FOTO: Charly Triballeau/AFP
Vsem, ki so v zadnjem času jedli omenjene hamburgerje in so nato utrpeli simptome, kot so vročina, driska in bruhanje, CDC svetuje preventiven obisk pri zdravniku. FOTO: Charly Triballeau/AFP
STA
23. 10. 2024 | 10:07
23. 10. 2024 | 10:48
2:27

Po nedavnem izbruhu okužb z bakterijo E. coli v restavracijah McDonalds v ZDA se je več deset ljudi zastrupilo s hrano, ena oseba je umrla, je v torek sporočil ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC). Vrednost delnic verige restavracij s hitro prehrano je kmalu zatem padla za več kot šest odstotkov.

Val okužb z bakterijo E. coli, ki so povezane s hamburgerji quarter pounder, se je začel v septembru. Skupno 49 primerov zastrupitev s hrano so potrdili v desetih zveznih državah na zahodu ZDA, večino v Koloradu in Nebraski, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Koloradu je umrla ena starejša oseba, najmanj deset ljudi pa je bilo hospitaliziranih – vključno z enim otrokom, ki je zbolel za resno boleznijo, ki poškoduje krvne žile v ledvicah, je sporočil CDC.

Jedli so royal cheese

Vsi oboleli so bili okuženi z istim sevom bakterije E. coli in so dejali, da so pred pojavom simptomov jedli v restavraciji McDonalds. Pri tem se je večina posebej spominjala, da so jedli burger quarter pounder, ki se ponekod v Evropi imenuje royal cheese.

Vsem, ki so v zadnjem času jedli omenjene hamburgerje in so nato utrpeli simptome, kot so vročina, driska in bruhanje, CDC svetuje preventiven obisk pri zdravniku. Simptomi okužbe z E. coli se večinoma začnejo tri do štiri dni po okužbi, okrevanje pa običajno sledi po nekaj dneh, navadno tudi brez zdravniške pomoči.

»Varnost hrane je zame in za vse v McDonaldsu zelo pomembna,« je v odzivu sporočil predsednik družbe McDonalds USA Joe Erlinger.

Preiskovalci še niso natančno določili sestavine, ki je povzročila izbruh okužb, osredotočajo pa se na rezano čebulo in goveje pleskavice – oboje so do nadaljnjega odstranili iz restavracij v prizadetih zveznih državah.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine