Neomejen dostop | že od 9,99€
Uporaba plinskega štedilnika človeku v povprečju skrajša življenje za skoraj dve leti, kaže študija gospodinjstev v Evopski uniji in Združenem kraljestvu Velike Britanije. »Obseg problema je veliko hujši, kot smo mislili,« je povedala glavna avtorica Juana María Delgado-Saborit, ki vodi laboratorij za raziskave zdravja okolja na univerzi Jaume I v Španiji.
Kot poroča Guardian, so raziskovalci plinskim kuhalnikom vsako leto pripisali 36.031 zgodnjih smrti v EU in še 3.928 v Združenem kraljestvu. Pravijo, da so njihove ocene konzervativne, saj so upoštevali samo učinke dušikovega dioksida na zdravje, ne pa tudi drugih plinov, kot sta ogljikov monoksid in benzen.
»Davnega leta 1978 smo prvič izvedeli, da je onesnaženje z dušikovim dioksidom velikokrat večje v kuhinjah, ki uporabljajo plin, kot v tistih, ki imajo električne štedilnike,« je dejala raziskovalka. »Toda šele zdaj lahko podamo številko o številu skrajšanih življenj.«
Eno od treh gospodinjstev v EU kuha na plin, pri čemer se izločajo škodljive snovi, ki vnetijo dihalne poti. Poročilo, ki ga je podprla Evropska podnebna fundacija, temelji na lanski raziskavi, ki je merila kakovost zraka v domovih, da bi ugotovila, koliko je kuhanje na plin povečalo onesnaženost zraka v zaprtih prostorih. To je znanstvenikom z Univerze Jaume I in Univerze v Valencii omogočilo, da so določili razmerja med onesnaženostjo zraka v zaprtih prostorih in na prostem pri kuhanju s plinom ter prikazali izpostavljenost dušikovemu dioksidu v zaprtih prostorih.
»Med kuhanjem se lahko pred hlapi zaščitimo tako, da med kuhanjem odpremo okna in vključimo ventilatorje. Včasih nismo veliko razmišljali o vplivih kajenja cigaret na zdravje – in tako kot cigarete so plinski štedilniki majhen ogenj, ki napolni naš dom z onesnaženjem,« je še dejala vodja študije.
Hvala, ker berete Delo že 65 let.
Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.
NAROČITEObstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji