![Zaradi pomanjkanja beljakovin lahko čutimo stalno utrujenost in smo telesno šibki. FOTO: Depositphotos](https://www.delo.si/media/images/20250206/1985185.width-660.jpg?rev=1)
Neomejen dostop | že od 14,99€
Beljakovine ali proteini so v vsaki celici našega telesa. Poleg vode so najpomembnejše snovi, ki jih potrebujemo. Sestavljajo približno slabo petino telesne mase. O primanjkljaju govorimo, ko jih ne zaužijemo dovolj glede na potrebe telesa. Pomanjkanje lahko pripelje do poslabšanja zdravja in dobrega počutja, saj nam v telesu začne primanjkovati nujno potrebnih aminokislin (aminokisline so namreč osnovni gradniki beljakovin). Prepričanje, da beljakovine potrebujejo le športniki in zelo aktivni posamezniki, je zato čisto napačno. Beljakovine moramo uživati vsi, športniki in dejavni posamezniki le nekoliko več, saj je njihova poraba večja.
Beljakovine sodelujejo pri obnovi vseh tkiv v telesu, pomembne so za normalno delovanje imunskega sistema in organov. Vsak zdrav odrasel človek potrebuje vsaj 0,8 grama beljakovin na kilogram telesne mase. Posamezniki, ki spadajo v rizične skupine, kot so nosečnice, starejši in otroci, še več. Prehranski strokovnjaki starejšim in kronično bolnim tako svetujejo vsaj 1,2 grama beljakovin na kilogram telesne teže, medtem ko bi morali otroci zaužiti približno 1 gram. Večje potrebe imajo tudi športniki (1–1,6 g/kg telesne teže).
Pomanjkanje na drugi strani lahko privede do resnejših težav:
Beljakovine morajo zajemati 10–15 % dnevnega energijskega vnosa. S premišljenim načrtovanjem obrokov, tehtanjem in pregledovanjem vsebnosti beljakovin v živilih najlažje spremljamo, ali smo jih zaužili dovolj. Dobro pa je pisati tudi dnevnik prehranjevanja, saj nam omogoča širši vpogled.
Dobra novica je, da beljakovine najdemo v številnih živilih živalskega in rastlinskega izvora, zato jih zlahka vključimo v prehrano. Kljub temu živila živalskega izvora veljajo za bolj kakovosten vir beljakovin, saj je njihova aminokislinska sestava boljša, prav tako so lažje prebavljive.
Kakovostne živalske beljakovine so:
Kakovostne rastlinske beljakovine so:
Uravnotežen in beljakovinsko bogat primer jedilnika
Zajtrk: 2 jajci, pripravljeni po želji, rezina polnovrednega kruha, pol avokada
Dopoldanska malica: pest mandljev ali orehov, 1 jabolko
Kosilo: piščančje ali puranje prsi s popečeno ali kuhano zelenjavo, rjavim rižem ali kvinojo ter mešano solato s prelivom iz olivnega olja in limone
Popoldanska malica: skodelica skute, pest borovnic ali malin
Večerja: pečen losos ali tuna s kuhanim ali pečenim sladkim krompirjem ter mešano solato s paradižnikom in avokadom
Med dnevom lahko zaužijete tudi proteinski smuti.
Opomba: količine določite glede na višino in telesno težo ter dnevne potrebe. V primeru zdravstvenih težav se prej posvetujte z ustreznim strokovnjakom.
Strokovnjaki vsejedcem priporočajo uživanje živalskih in rastlinskih beljakovin, vegetarijanci pa lahko pridobijo dovolj beljakovin iz rib, morskih sadežev, nadomestkov mesa, mlečnih izdelkov in jajc (če jih uživajo). Veganom se svetuje uživanje zadostnih količin nadomestkov mesa, oreščkov in stročnic v premišljeni kombinaciji z nekaterimi žiti. Beljakovine lahko dodajamo v prehrano tudi s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo beljakovine v prahu. Če ima posameznik težave z doseganjem priporočene količine beljakovin v prehrani, jih lahko pridobi tudi z beljakovinskimi pudingi, ploščicami in napitki ter drugimi z beljakovinami obogatenimi živili.
Hrana ni le gorivo, temveč temelj našega zdravja, počutja in energije!
Zato so v Sparu ustvarili PROGRAM »VEČ VEM, BOLJE JEM«, namenjen vsem, ki iščete podporo in zaupanje pri vsakodnevnih prehranskih odločitvah.
V sodelovanju s priznanimi prehranskimi strokovnjaki ustvarjajo nov prostor s preverjenimi in zanesljivimi vsebinami, ki izobražujejo, svetujejo, razbijajo zakoreninjene mite o prehrani in vam pomagajo reševati težave vsakdanjega življenja.
ZA VEČ NASVETOV, RECEPTOV IN INFORMACIJ O PREHRANI KLIKNITE TUKAJ.
Naročnik oglasne vsebine je SPAR Slovenija