Neomejen dostop | že od 9,99€
Najprej je bila šala, potem pa se je razvila v inovativen projekt: stanovalci in zaposleni v dunajskem domu starejših Hiša Atzgersdorf zvarijo okoli 6000 steklenic piva na leto. Stanovalci sodelujejo v celotnem postopku, saj je varjenje piva del oskrbe, s katero spodbujajo sodelovanje in ohranjanje motoričnih sposobnosti. Nič pa ni narobe, če je kakšna nalepka na steklenici zmečkana ali nalepljena postrani.
Marca letos so v domu starejših Atzgersdorf odprli prenovljene pivovarske prostore, v katerih bodo lahko varili 12.000 steklenic piva na leto, kar je enkrat več kot do zdaj. Toda bolj kot podatki o njihovih proizvodnih kapacitetah in prodaji je pomembno, da je postalo varjenje piva v tem domu zabaven in koristen način preživljanja prostega časa, s katerim si stanovalci krajšajo čas, ohranjajo motorične sposobnosti, se vključujejo v skupnost in spodbujajo občutke skupnosti. Podobno je po nekaterih drugih domovih v Avstriji, kjer pridelujejo lastni med, pripravljajo zeliščne mešanice, orehovec, pečejo torte in slaščice. Vsem pa je skupno, da v procesu nastajanja teh izdelkov sodelujejo tudi stanovalci.
Stanovalci in zaposleni Hiše Atzgersdorf varijo pivo. Do zdaj so na leto naredili 6000 steklenic. Najpomembnejše je sodelovanje stanovalcev.
Ležaka varijo po starem receptu, ki je bil dodelan leta 1841 v Schwechatu. »S čudovitim sladnim telesom in finimi hmeljnimi aromami se odlično prilega tudi 23. okrožju z dolgo pivovarsko tradicijo,« pravijo v Atzgersdorfu. Varijo štiri vrste piva: lager so poimenovali Oma (Babica) in Opa (Dedek), svetlo pivo pa Hellmut in Hellga.
V Avstriji po domovih za starejše poleg piva pridelujejo lastni med, pripravljajo zeliščne mešanice, orehovec, pečejo torte in slaščice. Vsem pa je skupno, da v procesu nastajanja izdelkov sodelujejo stanovalci.
»Kar se je najprej začelo kot šala, se je pred nekaj leti razvilo v izjemno zgodbo. Res je lepo videti, da zaposleni ideje stanovalcev jemljejo resno in se iz tega razvije nekaj čudovitega. S selitvijo v dom starejših ljudje namreč ne opustijo vseh svojih idej, strasti in želje po zabavi! Pivi Oma in Opa sta že skoraj legendarni in res okusni,« pravi Peter Hacker, dunajski minister za zdravje in predsednik Kuratorija dunajskih domov za starejše.
Da pa je pivo iz doma starejših Atzgersdorf v tako kratkem času postalo prepoznavno, je verjetno pripomoglo tudi lansko priznanje. Revija Falstaff, ki je z naklado okoli 150.000 izvodov največja revija o vinu, hrani in potovanjih na nemško govornem območju, je lani razglasila Atzgersdorf za tretjo najbolj priljubljeno malo pivovarno na Dunaju. »Voda, hmelj, kvas, slad in veliko življenjskih izkušenj: to so sestavine babičinega in dedkovega piva iz Hiše Atzgersdorf,« so zapisali ob razglasitvi. Recept, kaj potrebujemo za dan kuhanja njihovega odličnega piva, ni skrivnost, pravijo v Hiši Atzgersdorf: »Potrebujemo osem dela željnih domačih rok, tri različne meritve, 68 litrov dunajske vode, deset kilogramov dunajskega slada in 150 steklenic po 0,33 litra.«
Hvala, ker berete Delo že 65 let.
Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.
NAROČITEObstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji