Neomejen dostop | že od 9,99€
Dolgo let smo vsi, ki smo kdaj jedli umešana jajčka pri naši babi, ugibali, kaj jih dela tako dobra. Ker nismo mogli odkriti skrivnostnega recepta, o katerem je babica trdila, da ne obstaja, smo jih poimenovali »zmešana jajčka«.
V desetletjih se je v babičini kuhinji zamenjalo kar nekaj gospodinj, ki so se trudile speči prav taka jajčka, a nobeni ni uspelo. Stara, dvestokrat prežgana babičina ponev se je prva znašla na smetišču zgodovine. Samo babica je vedela, kakšne barve je bila, ko so jo nekoč, davno, prinesli k hiši. Nove gospodinje so jajčka nato mešale v »pravih« ponvah. Jajčka pa: povsem zanič. V naslednji fazi so menjale maščobo: a celo na domačih ocvirkih niso bila kot babičina. Zadnji poskus je bil z bio jajčki. In spet nič. Leta dolgo se nato pri nas niso pokušala »zmešana« jajčka …
Po desetletjih, ko babice že davno ni več, smo zdaj, se mi zdi, odkrili srčiko recepta za umešana jajčka. Očitno smo že v prvem koraku storili napako. Da smo zavrgli ponev, je bil naš izvirni greh. Kajti zgodba, ki je zdaj prišla na dan na drugem koncu sveta, ima korenine nekako v istem času kot naša »zmešana jajčka«. Lastnik ene najboljših japonskih restavracij Abe-chan, kjer pripravljajo svinjske ražnjiče, ki jim v svetu menda ni para, je razkril, da je okusna omaka le posredno zaslužna za izjemni okus ražnjičev. Bistvo da se skriva v drugi »sestavini«.
V že 60 let nepomiti posodi za omako, je dejal. Skoraj črna, sto in stokrat prežgana posoda je tista, ki daje omaki izjemen okus, je zatrdil. Njeno častno mesto je tik ob žaru za peko, in namesto da bi jo zvečer osebje pomilo, vanjo vsak dan znova dolijejo omako, ki je tistega dne ostala, kar še izboljšuje njeno aromo, je povedal in se pohvalil, da je že tretja generacija, ki spoštuje tradicijo nepomite posode … Pri nas pa smo najprej zavrgli ponev! A zdaj vsaj vemo, da nismo tako slabe gospodinje in v resnici tudi prav nič krive, da se nobeni ni posrečilo tako zmešati jajčk, kot jih je babi.
Hvala, ker berete Delo že 65 let.
Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.
NAROČITEObstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji