Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Vizualna umetnost

Umrla je Marlenka Stupica

Umrla je slikarka in ilustratorka Marlenka Stupica, so sporočili z Mladinske knjige.
Njeno vrhunsko ustvarjanje ji je prineslo številne nagrade doma in v tujini. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Njeno vrhunsko ustvarjanje ji je prineslo številne nagrade doma in v tujini. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
P. P.
17. 6. 2022 | 15:40
17. 6. 2022 | 16:38
1:42

V 94 letu starosti je umrla slikarka in ilustratorka Marlenka Stupica, so sporočili z založbe Mladinska knjiga, s katero je sodelovala več kot 50 let. Ilustrirala ali opremila je več kot 100 otroških slikanic in knjig, ki soustvarjajo otroštva mnogih generacij.

image_alt
Družina, ki zna uročiti pogled

Marlenka Stupica je leta 1950 diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, nato pa svoje ustvarjanje posvetila ilustraciji ter močno doprinesla k njeni uveljavitvi in prepoznavnosti tako v slovenskem prostoru kot širše. Med najprepoznajvenše knjige, ki jih je ilustrirala ali opremila, sodijo Sneguljčica, Trnuljčica, Rdeča kapica, Moj dežnik je lahko balon, Pika Nogavička, Ostržek, Krojaček Hlaček, Grdi raček in druge, pa tudi antologija Drevo pravljic, ki je kot izbor brezčasnih pravljic in pesmi z njenimi podobami izšla pri Mladinski knjigi (Marlenka stupica je ob tem sodelovala tudi z revijama Ciciban in Cicido).

Njeno vrhunsko ustvarjanje ji je prineslo številne nagrade doma in v tujini, med drugim nekaj Levstikovih nagrad, uvrstitev na mednarodno častno listo IBBY, nagrado Prešernovega sklada in leta 2013 veliko Prešernovo nagrado za življenjsko delo, leta 2019 pa tudi Župančičevo nagrado za življenjsko delo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine