Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Razno

Švedsko višje sodišče: Arnault posilil dve ženski, sedel bo dve leti in pol

Francoski fotograf je bil glavni akter v škandalu, zaradi katerega Švedska akademija letos ni podelila Nobelove nagrade za književnost.
72-letni Arnault je nekoč veljal za eno najvplivnejših osebnosti na švedskem kulturnem prizorišču. FOTO: Henrik Montgomery/AP
72-letni Arnault je nekoč veljal za eno najvplivnejših osebnosti na švedskem kulturnem prizorišču. FOTO: Henrik Montgomery/AP
3. 12. 2018 | 16:55
3. 12. 2018 | 16:57
1:58
Jean-Clauda Arnaulta, glavnega akterja v škandalu, zaradi katerega Švedska akademija letos ni podelila Nobelove nagrade za književnost, je švedsko višje sodišče zaradi posilstev obsodilo na dve leti in pol zapora, poroča tiskovna agencija AFP.

Sodišče v Stockholmu ga je oktobra obsodilo na dve leti zapora, ker je leta 2011 v Stockholmu posilil žensko. Na Švedskem je najvišja kazen za posilstvo šest let zapora, Arnault pa je bil obtožen za posilstvo dveh žensk, a je samo eni uspelo to dokazati.

»Višje sodišče pa je prišlo do drugačnega zaključka in smatra, da ni nobenega dvoma, da je obtoženec zagrešil posilstvo tudi v drugem primeru,« piše v izjavi za javnost višjega sodišča.

Švedski dnevnik Dagens Nyheter je novembra lani poročal, da je 18 žensk obtožilo Arnaulta spolnega napada ali nadlegovanja. Obtožbe so bile zajete v obdobju 20 let; v številnih primerih je zaradi švedskega prava preteklo preveč časa, da bi kazenske obtožbe obravnavali. Kljub temu so ga tožilci junija obtožili posilstva. Navedli so, da je Arnault žensko oktobra 2011 prisilil v spolni odnos, decembra istega leta pa isto žensko posilil, medtem ko je spala.

72-letni Arnault je nekoč veljal za eno najvplivnejših osebnosti na švedskem kulturnem prizorišču: z ženo Katarino Frostenson, članico švedske akademije znanosti in umetnosti, sta bila par, ki je lahko ustvaril ali uničil kariero kulturnika, je o njuju pred časom zapisal New York Times.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine