Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Razno

Simoniti: Nobenemu mediju ne grozi propad, trditve o nasprotnem so pretirane

Nekateri mediji so močno odvisni od sofinanciranja države, a minister pravi, da noben izmed medijev ni ogrožen. 
Vasko Simoniti FOTO: Jure Eržen/Delo
Vasko Simoniti FOTO: Jure Eržen/Delo
Mirt Bezlaj, Neda Došenović
28. 4. 2020 | 12:04
28. 4. 2020 | 13:28
3:48
»Mislim, da  v tem trenutku ni noben medij v ničemer prizadet,« je ob vprašanjih glede izplačila sredstev za sofinanciranje programskih vsebin razpisa, ki je bil zaključen oktobra 2019, komentiral minister za kulturo Vasko Simoniti. Tako na Koroškem radiu kot tudi na gorenjskem Radiu Triglav so namreč opozorili, da imajo status posebnega pomena in da je njihovo delovanje močno odvisno od sofinanciranja. »Obstaja bojazen in strah, da je ogroženo nadaljnje delovanje radia,« opozarjajo na Koroškem radio. Na Radiu Triglav pa sprašujejo, kakšne načrte ima ministrstvo glede obstoja lokalnih in regionalnih radijskih postaj posebnega pomena, ki morajo vse svoje zakonske obveznosti izvajati tudi v zaostrenih razmerah. »Ne gre namreč za običajne gospodarske družbe, ki bi lahko svojo dejavnost prilagajale razmeram. Delujejo v javnem interesu, zdaj pa vse kaže, da bodo zato, kar delajo, še kaznovane in so s to odločitvijo bolj ali manj obsojene na propad,« opozarjajo. 

»Mislim, da so te besede zelo dramatične in tudi pretirane. Če bi primerjali tekste, katere sem si ogledal ob letu 2012, 2013, so enako dramatični, ampak danes so vsi ti mediji še vedno tu in prisotni,« odgovarja minister. 

Pravi, da nobeden izmed medijev ni ogrožen, saj bodo gotovo dobili 30 odstotkov vsote, ki jim jo je ministrstvo z razpisom obljubilo lani. Pojasnjuje pa, da so imele pogodbe klavzulo, da se lahko v izrednih razmerah spremenijo. Izpostavlja, da je ministrstvo sprejelo ukrepe, »s katerimi je zagotovilo plačo ali pa nadomestilo za vse ljudi, ki so v delovnem razmerju v katerem koli gospodarskem subjektu, ali v tem primeru v medijih posebnega pomena., ki morajo imeti določeno število ljudi zaposlenih in za te dobijo vso nadomestilo, če bodo seveda ustrezno izpolnili vse tiste stvari, zahteve, ki jih predvideva novi kovid zakon«.

Poudaril je še, da ni šlo za nikakršno drastično znižanje sredstev, ampak za to, da bodo dobili v prvem obsegu znesek do 30 odstotkov teh sredstev. Je pa po njegovih besedah treba vedeti, da bo država padla v recesijo in da bodo morali vsi deležniki, tako v gospodarstvu kot zunaj njega, deliti to usodo vsaj v določeni meri. 
 

Slovenija glede sproščanja ukrepov ne zaostaja


​Ko gre za sproščanje ukrepov na področju kulture, pa minister zatrjuje, da Slovenija pri tem ne zaostaja radikalno za drugimi evropskimi državami. Kljub temu, da je več institucij s področja kulture na ministra naslovilo prošnje in predloge za reševanje njihove situacije, minister meni, da ta področja niso bolj prizadeta kot v drugih evropskih državah. Področje knjige pa niti ni bilo hudo prizadeto, pravi Simoniti in pojasnjuje, da so mu nekateri založniki povedali, da so v obdobju pandemije prodali več knjig kot na knjižnem sejmu.

Meni, da so javni zavodi, s pomočjo države, kljub krizi ostali »nepoškodovani«. Društvom in nevladnim organizacijam so vladni ukrepi po njegovih besedah namreč omogočili, da za zaposlene prejmejo nadomestilo, samozaposleni v kulturi lahko dobijo temeljni mesečni dohodek. Tudi delno samozaposleni  in verski uslužbenci bodo po njegovih napovedih dobili izplačano nadomestilo. K dosežkom kulturnega ministrstva je Simoniti naštel še, da  so gostince oprostili plačevanja RTV prispevka.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine