Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Razno

Še več slabih novic z Javne agencije za knjigo

Po neuradnih informacijah naj bi Amalija Maček odstopila z mesta kuratorke projekta za Frankfurtski knjižni sejem.
Sejem Frankfurt po Frankfurtu. FOTO: Roman Šipić/Delo
Sejem Frankfurt po Frankfurtu. FOTO: Roman Šipić/Delo
18. 5. 2021 | 13:35
18. 5. 2021 | 14:26
1:51
Pred dobrim mesecem dni je tedanji vršilec dolžnosti Javne agencije za knjigo Sebastjan Eržen imenoval kuratorja projekta gostovanja Slovenije kot častne gostje na Frankfurtskem knjižnem sejmu leta 2023; to sta postala doc. dr. Amalija Maček in dr. Matthias Göritz.

Svojo odločitev so pospremili z besedami, da gre za kompetentna poznavalca kompleksnega področja, ki bosta vsebinski gonilni sili projekta. »Kuratorja bosta z znanjem in izkušnjami bistveno nadgradila projekt ter omogočila njegovo učinkovito izvajanje in dolgoročne učinke,« so tedaj zapisali na JAK, toda zdi se, da projekt ne bo stekel (tako) zlahka.

image_alt
S spremembo sklepa do novega direktorja JAK?


Sledil je pretres, ko so iz JAK sporočili, da je svet JAK za novega vršilca dolžnosti JAK predlagal upokojenega diplomata Dimitrija Rupla. Velik del literarne scene se je na to novico odzval z neodobravanjem in resnimi pomisleki, zakaj se tako pomembna institucija prelaga v roke osebi, ki ni strokovnjak na področju. In to v času, ko je pred Slovenijo zelo pomembno gostovanje na največjem knjižnem sejmu na svetu.

Po neuradnih informacijah naj bi Amalija Maček – sicer predavateljica na oddelku za prevajalstvo Filozofske fakultete v Ljubljani, akreditirana konferenčna tolmačka za institucije Evropske unije in priznana književna prevajalka, pa tudi poznavalka nemškega literarnega prostora – s kuratorskega položaja pravkar odstopila »zaradi zdravstvenih razlogov«. Kdo ga bo zasedal v prihodnje, še ni jasno.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine