Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Razno

Ščepec kulture le za zahod države

Nekatere kulturne institucije odpirajo svoja vrata, vendar le do 29. decembra.
Zadnje priprave v Narodni Galeriji pred ponovnim sobotnim odprtjem. FOTO:  Jože Suhadolnik/Delo
Zadnje priprave v Narodni Galeriji pred ponovnim sobotnim odprtjem. FOTO:  Jože Suhadolnik/Delo
18. 12. 2020 | 05:24
18. 12. 2020 | 05:27
2:31
Ljubljana – Jutri se v štirih regijah, kjer je stopnja okuženosti z virusom sars-cov-2 znižuje, odpirajo muzeji in galerije. V večini institucij ta korak vlade podpirajo, letošnja statistika pa se zaradi tega ne bo veliko spremenila – v povprečju bo letošnji obisk manjši za šestdeset odstotkov, finančni priliv pa za tretjino.

Po besedah Bojana Kuharja, pomočnika direktorice Narodne galerije, je odločitev pozitivna, ne nazadnje imajo trenutno na ogled prestižno razstavo Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu. Na srečo se jim je uspelo s češkimi kolegi dogovoriti, da razstavo podaljšajo za skoraj dva meseca, do 21. februarja. Po mnenju Kuharja bi galerije in muzeji lahko ostali odprti tudi po 29. decembru, ko vlada spet načrtuje njihovo zaprtje. »V galerijah praviloma ni velike gneče, Narodna galerija pa je sploh zelo velika in nobenih ovir ni, da ne bi zagotovili normativov, ki jih zahteva Nacionalni inštitut za javno zdravje,« je poudaril.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Na vzhodu razočarani


»Odlok o odprtju muzejev smo pričakovali in se temeljito pripravili. Upoštevamo vse predpisane ukrepe in priporočila. Obisk muzeja je varno in prijetno doživetje: sicer je obiskovalcev manj, kot smo bili vajeni, kar pa jim po drugi strani omogoča bogatejšo izkušnjo ogleda razstav. Upam, da si boste v prihodnjih dneh lahko vzeli nekaj časa zase in za svoje bližnje ter jih popeljali na ogled muzejskih dragocenosti.« Tako se glasi vabilo Pavla Carja, direktorja Narodnega muzeja Slovenije.
Ker sprostitev ukrepov velja samo za osrednjeslovensko, goriško, obalno-kraško in gorenjsko regijo, so drugod razočarani.

Drago Oman, kustos in muzejski svetovalec Pokrajinskega muzeja Maribor, je dejal, da so prisiljeni skladno s terminskim načrtom nekatere razstave podreti, ker so jih pripravili tik pred zaprtjem, pa obiskovalcev sploh ni bilo. Jesenske restrikcije so jih še posebno prizadele, saj je to čas skupinskih šolskih obiskov, sicer pa bi morala morebitne spremembe vlada sporočiti vnaprej; zaradi ukrepov so ostali brez muzejskih čuvajev, ki so bili zaposleni prek javnih del, brez njih pa muzeja ni mogoče odpreti čez noč.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine