Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Oder

Venera v krznu

Prešernovo gledališče Kranj. Premiera danes ob 19.30 uri.
Prizor iz predstave Venera v krznu. FOTO: Nada Žgank
Prizor iz predstave Venera v krznu. FOTO: Nada Žgank
M. V.
26. 9. 2018 | 06:00
1:51
V Prešernovem gledališču Kranj bodo danes ob 19.30 premierno uprizorili dramo Venera v krznu. Predstava temelji na eni najslavnejših novel avstrijskega pisatelja Leopolda von Sacher-Masocha, po katerem so kasneje poimenovali mazohizem. Delo je napisal leta 1870, v njem pa opisoval razmerje med dominantno žensko in šibkim, ponižanim in podrejenim moškim, kar je bilo za tiste čase nekonvencionalna in šokantna podoba moško-ženskega razmerja.

Nocojšnja uprizoritev temelji na dramskem besedilu Davida Ivesa, ameriškega dramatika, scenarista in romanopisca, ki je na podlagi Sacher-Masochove novele leta 2009 napisal pronicljivo dramsko besedilo. Po njem je bil posnet tudi film v režiji Romana Polanskega. Ives je zgodbo postavil na oder praznega gledališča, kjer režiser išče igralko za glavno žensko vlogo v drami, ki jo je po von Sacher-Masochovi predlogi napisal sam.

Kot so zapisali v gledališču, se besedilo spretno poigrava z resničnostjo in iluzijo ter razpira razmišljanje o tem, kaj je v gledališču zares in kaj je zgolj igra, kaj je vloga in kdo jo igra, kje se neha zasebno in začne odrsko. Predstava pri tem vzpostavlja situacije, ki nosijo tako intrigantski kot erotični naboj. Prvo slovensko uprizoritev drame podpisuje igralec in režiser Primož Ekart, ki pozna obe plati in vse pasti gledališke iluzije ter vse nianse odnosov med režiserjem in igralci. Vlogo Vande bo interpretirala Vesna Pernarčič, režiserja Thomasa pa bo igral Borut Veselko.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine