Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Oder

Vedeževalske spretnosti pri sestavi programa

SNG Nova Gorica ima zaradi epidemije v letošnji sezoni manj abonmajev in več predstav v prosti prodaji.
<em>Evropa, mati mila</em> je bila letos prva premiera v novogoriškem gledališču. Foto Peter Uhan/SNG Nova Gorica
<em>Evropa, mati mila</em> je bila letos prva premiera v novogoriškem gledališču. Foto Peter Uhan/SNG Nova Gorica
14. 10. 2020 | 06:00
14. 10. 2020 | 11:40
4:40
»Naše dvorane so polne – kolikor zaščitni ukrepi pred epidemijo to pač dopuščajo. A kot vse kulturne ustanove po svetu nas skrbi, kaj bodo prinesli prihodnji meseci,« je dejala direktorica Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica Maja Jerman Bratec. Po njenih besedah so letos pri snovanju programa uporabili tudi vedeževalske spretnosti.

»Veliko je negotovosti pri načrtovanju, in to v organizacijskih, izvedbenih, umetniških, finančnih in drugih pogledih,« je poudarila direktorica novogoriškega gledališča. V prihodnjih dveh mesecih bodo uprizorili premiere, ki so nastale s sodelovanjem predvsem primorskih gledališč. Pri romantični drami Dom Bernarde Alba, ki jo je po španskem klasiku Federicu Garcíi Lorci režirala Yulia Roschina, so združili moči s koprskim pa tudi mariborskim gledališčem.

image_alt
Ocenjujemo: Hiša Bernarde Alba


Na sporedu bo jutri. Stoletje mjuzikla, ki je izbor največjih broadwayskih uspešnic in pod katerega se je podpisal češki režiser Stanislav Moša, je nastalo v koprodukciji s koprskim in tržaškim gledališčem. Na novogoriškem odru ga bodo, po koprski in tržaški premieri, krstno uprizorili v začetku decembra.
 

Več je vprašanj kot odgovorov


Sogovornica je poudarila, da je v letošnji gledališki sezoni veliko več vprašanj kot odgovorov, a zagotovila, da umetniški naboj na odru ostaja. Tako kot občinstvo si tudi ustvarjalci prizadevajo za nove uprizoritve. »Živimo v časih, ko si ljudje želijo predvsem lahkotnejših vsebin, naša naloga kot nacionalnega gledališča pa je, da ponudimo tudi nekaj zahtevnejših tem,« je omenila. Za njimi je prva premiera letošnje sezone Evropa, mati mila, avtorska predstava, ki je plod sodelovanja z zavodom Delak, režirala jo je Tatjana Peršuh. »Z odzivom smo zelo zadovoljni. Opažamo pa upad pri vpisu abonmajev, kar je logična posledica razmer, saj so predvsem starejši gledalci v strahu za zdravje. Nekoliko nas je presenetil upad pri otroških abon­majih,« je poudarila Maja Jerman Bratec.

Jutri bo na novogoriškem odru predstava Dom Bernarde Alba, ki jo je režirala Yulia Roschina Foto Sng Nova Gorica Delo.<br />
 
Jutri bo na novogoriškem odru predstava Dom Bernarde Alba, ki jo je režirala Yulia Roschina Foto Sng Nova Gorica Delo.
 


Dodala je, da so se za letošnjo sezono odločili, da bodo imeli manj abonmajskih paketov – obdržali so redne abonmaje, izpustili pa tiste, pri katerih so večinoma odvisni od zunanjih izvajalcev. Tako niso razpisali abonmajev Mali oder, Veliki oder in Ples; nadomestil jih bo izbirni abonma Konto. Predstave, ki bi bile vključene v te tri sklope, so obdržali na programu, a jih bodo ponudili v prosti prodaji. »Tako si želimo zmanjšati možnost, da bi kupci abonmajev ostali brez uprizoritev, za katere so plačali,« je ­povedala.

Preteklo sezono so izvedli večino abonmajskih predstav razen ene, ki so jo uvrstili v letošnjo sezono, abonentom pa ponudili »bonus« za ogled katerekoli uprizorit­ve na sporedu. »Letos smo imeli do začetka nove sezone, v primerjavi z enakim obdobjem lani, 40 odstotkov manj lastnih prihodkov, a še ne vemo, kako jih bomo nadomestili. Z upadom načrtovanih gostovanj se tudi za naprej ne obeta nič spodbudnega,« je napovedala.
 

Na Goriškem za zdaj malo okužb


Prihodnje leto načrtujejo premiero predstave Simone Semenič jerebika, štrudelj, ples pa še kaj v režiji Jureta Novaka, ki je nastala v koprodukciji s Slovenskim mladinskim gledališčem, s katero nameravajo zaznamovati tridesetletnico slovenske osamosvojitve. Na malem odru bodo nastopili z Imenom norveškega avtorja Jona Fosseja. Intimnejša predstava, sicer sodobna družinska igra, bo zaživela pod režijsko taktirko Ajde Valcl.

»Naš največji projekt bo satirična fantazijska drama Mojster in Margareta Mihaila Bulgakova, pri kateri sodelujemo z romunsko režiserko Nono Ciobanu. Zaradi zaostrovanja zaščitnih ukrepov lahko samo upamo, da nam bo uspelo postaviti predstavo na oder,« je dejala direktorica novogoriškega gledališča. Dodala je, da bodo pred novim letom predvidoma uprizorili predstavo za otroke Janko in Metka bratov Grimm.

»Za zdaj je na Goriškem sorazmerno malo okužb z novim koronavirusom. Upamo, da bomo v regijah, v katerih stanje še ni alarmantno, lahko še naprej odprti – kljub morebitnemu resnejšemu položaju drugod po Sloveniji,« je dodala.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine