Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Oder

Umrla je Ljerka Belak

Prejemnica Borštnikovega prstana in Ježkove nagrade je zadnja leta na Radiu Slovenija s poslušalci soustvarjala nedeljske dopoldneve.
Ljerka Belak je na svoji poklicni poti upodobila močne ženske slovenske in svetovne dramske klasike ter tudi komične like. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Ljerka Belak je na svoji poklicni poti upodobila močne ženske slovenske in svetovne dramske klasike ter tudi komične like. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
25. 4. 2021 | 16:17
2:18
V 73. letu starosti je umrla gledališka in filmska igralka Ljerka Belak, poroča spletni portal MMC. Na svoji poklicni poti je upodobila močne ženske slovenske in svetovne dramske klasike in tudi komične like. Leta 2015 je prejela Borštnikov prstan, leto zatem Ježkovo nagrado.

Rojena je bila leta 1948 v Ljubljani, kjer je obiskovala osnovno šolo, šolanje pa nadaljevala na Šubičevi gimnaziji in gimnaziji Poljane. Že pred študijem je obiskovala gledališko šolo pri Balbini Baranovič v Ljubljani in baletno šolo pri učitelju Pinu Mlakarju. Med letoma 1965 in 1970 je študirala dramsko igro na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Leta 1970 se je zaposlila v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, leta 1993 pa se na povabilo Zvoneta Šedlbauerja pridružila ansamblu ljubljanskega Mestnega gledališča, kjer je bila zaposlena do upokojitve leta 2009.

Ljerka Belak je leta 2015 prejela Borštnikov prstan. FOTO: Tadej Regent/Delo
Ljerka Belak je leta 2015 prejela Borštnikov prstan. FOTO: Tadej Regent/Delo


Znana je tudi po filmskih vlogah. Med drugim je upodobila lik Marjole v filmu Carmen (1995), Maše Kranjc v Gverilcih (2006) in Milene v Zapelji me (2013). Nastopila je v številnih TV-dramah v produkciji RTV Slovenija. Zadnja leta je sodelovala s Prvim programom Radia Slovenija, kjer je s poslušalkami in poslušalci oblikovala nedeljske dopoldneve.

»Njeno igralsko umetnost zaznamujejo energija, sugestivnost, predanost, artikuliranost, duhovitost, polnokrvnost, kreativnost, nevsiljivost, niansiranost, pretresljivost. In to od vsega začetka. Od prvih vlog, ki jih je kot mlada igralka ustvarila v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, pa vse do njenih zrelih, antologijskih igralskih stvaritev v Mestnem gledališču ljubljanskem,« je v intervjuju z Belakovo v Delu leta 2015 zapisala novinarka in urednica kulture Jelka Šutej Adamič.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine