Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Vse barve nocojšnje Evrovizije

Madonna da, politika ne, 18 jezikov, neizraziti favoriti, Turek, ki ne nastopa za Turčijo, in umirjen slovenski duo.
Kot že večkrat v preteklosti bo tudi tokrat resne teme prekrilo vihranje zastav. FOTO: Thomas Hanse
Kot že večkrat v preteklosti bo tudi tokrat resne teme prekrilo vihranje zastav. FOTO: Thomas Hanse
18. 5. 2019 | 11:00
18. 5. 2019 | 14:39
5:04
Pred nami je sklepni večer Evrovizije, o kateri se je pred začetkom zdelo, da bo obarvana bolj politično, a očitno bo, kot že večkrat v preteklosti, resne teme prekrilo vihranje mavričnih zastav. Na stavnicah vodi Nizozemska, sledi ji Avstralija, ki tekmuje petič (če bi zmagala, bi bila Evrovizija v Veliki Britaniji), Turčije tudi letos ni, a to ne pomeni, da na odru ne bo Turka.

Letos smo lahko slišali 18 jezikov, a kar 32 izvajalcev od 41 bo pelo v angleščini. Bodo pa v finalu kljub temu srbščina, francoščina, italijanščina, španščina, danščina, albanščina, islandščina in seveda slovenščina.

Predstavniki nekaterih držav pogosteje kot drugi pojejo v svojem jeziku. To so navadno izvajalci iz Italije, Španije, Portugalske, Srbije, Francije in Italije. Tudi sicer v zadnjih letih narašča število pesmi v drugih jezikih, ki niso angleščina, leta 2017 jih je bilo 17 odstotkov, leta 2018 in 2019 pa že več kot tretjina. Ljubitelji Pesmi Evrovizije so verjetno prepoznali tudi nekaj znanih obrazov, tako predstavnica Srbije kot predstavnica Severne Makedonije sta že stali na evrovizijskem odru, obe kot del pevske skupine, Rus Sergej Lazarev je nastopil leta 2016 in bil na koncu celo tretji, tistega leta je za Islandijo prvič nastopil v Turčiji rojeni pevec Serhat. Turčije sicer na Pesmi Evrovizije ni od leta 2013, umaknili so se, ker niso bili zadovoljni s sistemom glasovanja in uvedbo strokovnih žirij, pri bojkotu pa vztrajajo. Zmagali so enkrat, in sicer leta 2003, slavila je Sertab Erener s pesmijo Everyway That I Can.

Na stavnicah vodi Nizozemec Duncan Laurence.
Na stavnicah vodi Nizozemec Duncan Laurence.

 

Favoriti in politika


Po obeh polfinalih na stavnicah najbolje kaže Nizozemcu Duncanu Laurenceu s skladbo Arcade, za ovratnik mu diha Avstralija, ki se je začela vzpenjati po nastopu v prvem polfinalu, sledi jima vedno uspešna Švedska. A letos se zdi, da ni izstopajočih favoritov, prav tako ni izvajalcev, ki bi že pred izborom dvignili veliko prahu. Je tako videti le iz Slovenije ali se tako zdi tudi tistim, ki so zdaj v Tel Avivu? »Letos res ni izrazitega favorita. Ko si že toliko dni na vajah in si neštetokrat slišal pesmi ter videl nastope, ti skladbe postanejo domače, v vsaki lahko najdeš kaj dobrega, zato ravno med tistimi, ki smo tu največ časa, težko najdete veliko posameznikov, ki bi imeli le enega favorita. Ti, ki so na vrhu stavnic, so gotovo med njimi, a niso edini,« je povedal vodja slovenske delegacije Aleksander Radić.

 So pa tudi letos več kot o izvajalcih pred začetkom izbora govorili o političnih vprašanjih, slišali smo pozive k bojkotu tekmovanja in tudi tiste, ki se s tem niso strinjali, več kot sto znanih, med njimi sta bila tudi Stephen Fry in Marina Abramović, je na primer podpisalo poziv proti bojkotu. Na letošnjem izboru nismo videli Ukrajine, čeprav so pesem že izbrali. Od pevke so po zmagi namreč zahtevali, naj podpiše pogodbo, da začasno ne bo nastopala v Rusiji, a ona v to ni privolila, in tako je Ukrajina ostala brez predstavnika. Za politični multimedijski projekt se označujejo predstavniki iz Islandije, ki pravijo, da vedo, da stvari ne morejo spremeniti, lahko pa opozorijo, kako nesmiselno dirkajo in kako poceni se ljudje prodajajo v neoliberalni družbi. Kako pogosto politična vprašanja privrejo na dan zdaj, v času izbora v Tel Avivu? Radić je dejal, da redko. »O politiki se ne govori, na kakšni tiskovni konferenci se pojavi kako blago politično obarvano vprašanje, a nič izrazitega.« V zraku je visel tudi napovedan nastop Madonne, a zdaj je jasno, da bo kraljica popa zares popestrila program finalnega večera.

Eurosong FOTO: Thomas Hanse
Eurosong FOTO: Thomas Hanse

 

Slovenski ladji


Slovenska predstavnika Zala Kralj in Gašper Šantl bosta nocoj stopila na oder deseta, a kar nekaj ljudi v domovini je ujezil njun ne dovolj veseli odziv po prvem polfinalu. Tudi v tujih medijih in na družbenih omrežjih njuna navidezna naveličanost ni bila neopažena, zlasti ko sta na tiskovni konferenci po uvrstitvi v finale po enem od zastavljenih vprašanj dejala, da prav zaradi tako dolgočasnih vprašanj nočeta dajati intervjujev. A Radić ju je vzel v bran: »Nista evforično skakala od veselja, ker pač taka sta in ostajata zvesta sebi. Sta umirjena in osredotočena.« Ali se bodo doma veselili vsaj slovenski gledalci, bo jasno zvečer. Če verjamemo stavnicam, ju čaka uvrstitev okoli 20. mesta.

Zala in Gašper bosta nastopila deseta.
Zala in Gašper bosta nastopila deseta.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine