Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Umrl je Rachid Taha

Slavni francosko-alžirski glasbenik je v 59-letu starosti umrl zaradi srčnega napada. 
Umrl je zradi srčnega udara.<br />
FOTO: AFP
Umrl je zradi srčnega udara.<br /> FOTO: AFP
13. 9. 2018 | 13:00
13. 9. 2018 | 13:47
2:27
Le nekaj dni pred svojim šestdesetim rojstnim dnevom se je poslovil Rachid Taha, glasbenik, ki je bil zelo priljubljen med poslušalci glasb sveta. Njegova posebnost je bila, da je prepletel lastno glasbeno dvojnost v nekaj novega. Tako je združil rai, alžirsko ljudsko glasbo, z rockom, punkom in elektroniko. Svojo glasbeno pot pa je prepletal tudi z družbenim aktivizmom.

Rodil se je 18. septembra 1958 v mestecu Sig na severu Alžirije in se je z desetimi leti preselil v Francijo, v okolico mesta Lyon. Kot najstnik je podnevi delal v mestni toplarni delo, ki ga je sovražil. Ponoči pa je po klubih delal kot DJ, kjer je vrtel arabsko glasbo, rap, salso, funk in kar mu je pač bilo všeč. Na začetku svojih dvajsetih let je ustanovil klub Les Refoulés, kjer je ustvarjal večkulturne glasbene kolaže, ko je v skladbah sestavljal delčke arabskih pop pesmi, rockovskih veličin kot Led Zeppelin ali Bo Diddley ter elektronikov Kraftwerk.

Pel je v angleščini in arabščini, leta 1981 pa je s prijatelji ustanovil zasedbo Carte de Sejour, kateri so bili The Clash glavni vzorniki. Rachid Taha je istega leta srečal svoje vzornike pred njihovim nastopom v Parizu in jim dal svoje demo posnetke. Taha je prepričan, da so ti inspirirali nastanek velike uspešnice skupine The Clash Rock the Casbah (1982). Tudi sam je leta 2004 posnel to skladbo, ki jo je prenaslovil Rock El Casbah.

Kot samostojni izvajalec je začel delovati konec osemdesetih let in je na svojih devetih albumih sodeloval s številnimi različnimi zahodnimi glasbeniki. Večino albumov je produciral Steve Hillage, nekdanji kitarist progresivne rock zasedbe Gong. Stilsko so se pesmi raztezale od rocka, punka do raia in elektronike. Zadnji album, Zoom, je izdal leta 2013, na njem pa sta med drugimi gostovala tudi Brian Eno in kitarist Clashev Mick Jones. Pred smrtjo pa se Taha je intenzivno ukvarjal s snemanjem novega albuma z naslovom Believe, ki naj bi izšel prihodnje leto.


Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine