Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Trozvočje – Katalena, Mekons in ZircuS

Tri glasbene poslastice se imenujejo Kekec, Deserted in My Thing
Katalena<br />
Foto Luka Kaše
Katalena<br /> Foto Luka Kaše
22. 2. 2019 | 11:30
26. 2. 2019 | 10:07
3:48
Katalena, Kekec
Katalena, Kekec<br />
Foto arhiv založbe
Katalena, Kekec
Foto arhiv založbe

 
Pri založbi Pivec je pred kratkim izšel album z glasbo iz baletne predstave SNG Maribor. Ta je nastala pod taktirko baletnega mojstra Edwarda Cluga v sodelovanju s Kataleno. Glasbenim motivom iz baleta so dodali odlomke Vandotovega besedila Kekec na volčji sledi. Lani je minilo sto let, odkar je v mladinskem listu Zvonček prvič izšla povest Kekec na hudi poti Josipa Vandota. Tako se je pojavil edinstveni junaški lik v slovenski literaturi. Kekec je nekaj desetletij pozneje doživel kar tri filmske upodobitve v režiji Jožeta Galeta, s svojim pogumom in bistrimi domislicami še danes navdušuje mlade generacije bralcev in gledalcev. Baletno predstavo so pospremili z glasbeno pravljico o Kekčevi prigodi s Pehto. Na albumu je trinajst posnetkov pesmi in brane besede, v katerih Kekec zbere pogum in slepo Mojco, ki čudovito poje, osvobodi iz Pehtine kletke.


Mekons, Deserted
Mekons, Deserted<br />
Foto arhiv založbe
Mekons, Deserted
Foto arhiv založbe

 
Če vam je skupina Mekons neznana, imate resno težavo s poslušanjem glasbe. To je namreč ena najbolj atraktivnih britanskih zasedb, ki je v svoji štiridesetletni karieri opravila dolgo in razgibano glasbeno potovanje, polno presežkov. Eden takih je tudi njihov novi album Deserted, ki je pred kratkim izšel pri svetovljanski glasbeni založbi iz Ljubljane Glitterbeat Records. Zasedba je nastala ob eksploziji punka v Leedsu iz skupine študentov, iz katerih sta nastali še dve izjemni zasedbi, in sicer Gang of Four in Delta 5. Kljub nekaterim zamenjavam postave so Mekons še vedno atraktivni ali pa ravno zaradi tega, saj njihov postpunkovski zvok srečuje alternativni country in še marsikaj vmes. Tokratni album je v resnici posnet v kalifornijski puščavi, med Jozuetovimi drevesi. V puščavi so se želeli očistiti pretirane civilizacijske navlake, kar jim je odlično uspelo in so to povzeli v uvodni hrupno-zajebantski skladbi Lawrence of California v cinematoskopu. Sicer pa je na albumu še osem slogovno različnih, vendar krasno melodičnih vinjet, ki močno izstopajo iz trenutnih trendov glasbene industrije, kar jim le poveča atraktivnost. Jon Langford in druščina se še ne dajo in nizajo krasno vznemirljive zvočne podobe.
 
ZircuS, My Thing
ZircuS, My Thing<br />
Foto arhiv založbe
ZircuS, My Thing
Foto arhiv založbe

 
Pred kratkim je slovenjgraška glasbeno-vizualna skupina ZircuS, ki deluje že petnajst let, izdala nov album z naslovom My Thing. Na njem je deset skladb, ki so nastajale zadnja štiri leta in so bile v samoprodukciji združene v album skozi različne projekte, multimedijske in gledališke predstave ter literarne festivale. Zasedba je dobro premešala pesimizem zasedb Him in Suede ter dodala še kanček pesimističnega Davida Bowieja in vse te sestavine prebarvala s sodobnimi psihedeličnimi prvinami. Album so lani napovedali z objavami štirih novih pesmi in pri tem sta izšla dva glasbena spota (Tu in zdaj, No Shame). Med pesmimi pomenijo novost tudi slovenska besedila in posnetki v živo, album pa je nastajal v domačem studiu MKC Slovenj Gradec in RSL Productions v Novem mestu. Zasedba trenutno deluje v postavi: Aleš Gangl (vokal, baskitara, elektronika), Aleš Krevh (piano), Rok Bricman (kitara), Matic Črešnik (bobni, tolkala), Uroš Bračič (bobni, didžeridu) in Tomislav Gangl (projekcija, VJ, video, grafični dizajn).
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine