Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

S Krekove v Mariboru do U2 obstaja neposredna pot

Mariborski režiser Rok Predin je za dublinsko zasedbo ustvaril uradni video z besedilom pesmi Levitate.
Rok Predin je za Bona in U2 delal prvič, v dogovoru z njenimi predstavniki je ustvaril vse, kar je v videu <em>Levitate </em>vizualnega.&nbsp;FOTO:&nbsp;Andreas Solaro/AFP
Rok Predin je za Bona in U2 delal prvič, v dogovoru z njenimi predstavniki je ustvaril vse, kar je v videu <em>Levitate </em>vizualnega.&nbsp;FOTO:&nbsp;Andreas Solaro/AFP
Vojko Urbančič
5. 3. 2021 | 17:01
5. 3. 2021 | 17:55
2:28
Režiser animacij in glasbenik Rok Predin, po izobrazbi akademski slikar, je seznam imenitnih imen iz glasbenega sveta, za katere je že delal – na njem so tudi Elton John, Rolling Stones, Madness, Keith Urban, Rita Ora ali Take That​ –, podaljšal še z U2.

Zanje je ustvaril video z besedilom za pesem Levitate, v katerem si črke in besede, ki ga sestavljajo, sledijo na virtualni pristajalni stezi, ki jo preletava podobno virtualen »dron«. Prepletajo se še z liki in vizualnimi simboli, ta redosled pa preseka kader s pogledom v zvezdnato nebo in prelet letala.

image_alt
Ljubitelji prestrašeni, ali se irski rokerji razhajajo


Predin je avtorsko podpisal tako vse vizualne elemente v videu kot režijo. Gre za njegovo prvo sodelovanje z eminentno dublinsko zasedbo, znova preko londonske Trunk Animation, s katero že dolgo sodeluje.


 

Ideja o kulturni periferiji se spreminja


Ko se je angažiral v Londonu, je deloval za znana imena in založbe, zatem se je raje vrnil v Maribor. A renomeja ni pustil onstran Rokavskega preliva, še naprej je delal za eminence. Prepričan je, da je tudi aktualna epidemija pokazala, da lahko v prvo vrsto prodreš od koder koli. Daljava ni ovira.

Rok Predin. FOTO: osebni arhiv
Rok Predin. FOTO: osebni arhiv
»Tudi s Krekove ulice v Mariboru obstaja neposredna pot do U2 v Dublinu. Ideja o kulturni periferiji se spreminja. Možnosti obstajajo, mladi ustvarjalci se tega, mislim, že zavedajo,« nam je povedal.

»V veliko čast mi je bilo delati za U2. Da imaš zaupanje takšnih znamk.« Trenutno dela na projektih iz kategorije »o katerih še ne smem govoriti«.

Do tovrstnih naročil prideš preko dobrega glasu, ki se razširi po sodelovanjih z drugimi eminentnimi glasbeniki, je prepričan. Tokrat je za dublinsko skupino delal prvič, v dogovoru z njenimi predstavniki je ustvaril vse, kar je v videu Levitate vizualnega. Izzivi pri kreiranju tovrstnih videov z besedili so, denimo, izbor tipografije in njene povezave z glasbo.

Pomembna je sinergija, celoto preveva vizualen vtis, ki je tudi sicer značilen za U2. Kot je dodal, so si v tem primeru zaželeli zadržan pristop, ki bi ohranil dominacijo glasbe nad besedilnimi elementi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine