Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Prodaja vinilk prvič presegla prodajo zgoščenk

Vsak izvajalec stremi k temu, da poleg rednega albuma izda še vinilno verzijo
Vinilne plošče so cenjene tudi med zbiratelji. Foto Roman Šipić
Vinilne plošče so cenjene tudi med zbiratelji. Foto Roman Šipić
28. 11. 2019 | 10:18
28. 11. 2019 | 10:58
5:18
»Gramofonske plošče bodo tukaj­ še dolgo,« je za agencijo Associ­ated Press leta 1989 povedala ­Patricia Heimers, tiskovna predstavnica ameriškega združenja gramofonske industrije (RIAA). Čeprav je pozneje prodaja kaset in zgoščenk daleč presegla ­prodajo 12-palčnih črnih plošč.

Preberite tudi: Po slovensko glasbo na Dunaj

V devetdesetih so gramofonske plošče skoraj izginile; leta 2005 je bilo v ZDA prodanih samo za 14 milijonov dolarjev plošč. Toda kot ostareli rockerji se vračajo tudi gramofonske plošče. V prvi polovici letošnjega leta je po besedah RIAA prodaja dosegla 224 milijonov dolarjev, kar je 13 odstotkov več kot leto prej. Do konca tega leta naj bi prodaja znašala 500 milijonov dolarjev in prvič po letu 1986 presegla vrednost prodaje zgoščenk. Po poročanju mednarodne zveze za fonografsko industrijo (IFPI) je glasbena industrija že trinajsto leto zapored s ploščami povečala svetovne prihodke.
 

Najbolje gredo v promet Kreslinovanje, Nomadi …


Prodaja vinilk, kot jih pogovorno imenujejo, zdaj zavzema 3,6-odstot­ni delež glasbenega trga, vključno s pretakanjem glasbe. V ZDA se je do sredine aprila med­letna prodaja povečala za 193 odstotkov, z 282.000 na 827.000 plošč. Trend rasti prodaje plošč so zaznali tudi v Evropi. Lani je bilo v Veliki Britaniji prodanih več kot štiri milijone gramofonskih plošč, kar je občutno povečanje glede na 3,2 milijona plošč, prodanih leta 2016. Album Tranquility Base Hotel & Casino skupine Arctic Monkeys je bil največja uspešnica, prodanih je bilo 38.000 izvodov, v klasičnem žanru pa so prodali 1,3 milijona plošč. Leta 2018 je bilo prodanih več kot 300.000 plošč Beatlov in več kot 100.000 plošč Davida Bowieja ter zasedb Fleetwood Mac, Led Zeppelin, Pink Floyd­ in Queen.

Tudi pri nas prodaja gramofonskih plošča raste. Uroš Mesojedec, glavni izvršni direktor Big Banga, je za Delo povedal, da trend rasti pri gramofonskih oziroma vinilnih ploščah opažajo od leta 2013. »Sprva so bili kupci osredotočeni predvsem na rock glasbo in ponovne izdaje kultnih albumov, a se je trend v zadnjem času okrepil in zajel tudi številne druge seg­mente. K temu je pomembno prispevala tudi glasbena industrija, saj vsak izvajalec stremi k temu, da poleg rednega albuma izda še vinilno verzijo. Danes ni nenavadno, da denimo glasbo iz drugega dela risanke Ledeno kraljestvo izdajo tudi na vinilni plošči.«

V Big Bangu ponujajo več kot 1000 naslovov, »po naših ocenah imamo pri prodaji vinilnih plošč v Sloveniji okoli 50-odstotni tržni delež. Trenutno so najbolje prodajane vinilne plošče Kreslinovanje Vlada Kreslina, Nomadi Siddharte, glasba iz filma Bohemian Rhapsody, No. 6 Collaboration Project Eda Sheerana in Wish You Were Here skupine Pink Floyd.«

V večjih mestih je najmanj ena prodajalna plošč. Foto Roman Šipić
V večjih mestih je najmanj ena prodajalna plošč. Foto Roman Šipić

 

Podatki ne zajemajo prodaje rabljenih plošč


Kljub smelim smernicam prodaja gramofonskih plošč še vedno predstavlja le slabe 4 odstotke trga posnete glasbe. Glasbo danes nam­reč čedalje več pretakamo. Spotify in Apple Music sta po ocenah analitikov zaslužna za 62 odstotkov prihodkov industrije, kar je kljub nedavnemu izboljšanju manj kot polovica tistega, kar je bilo pred 20 leti ustvarjeno v inflacijsko prilagojenih razmerah, so ugotovili v reviji Economist. Toda Larry Jaffee, soustanovitelj podjetja Making Vinyl, ki je ob vzponu zgoščenk vrgel proč svojo kolekcijo 4000 plošč, je za britanski časnik Guardian povedal, da so številke IFPI o prodaji vinilnih plošč podcenjene, »saj večina neodvisnih trgovin, ki danes prodajajo vinilne plošče, ne poroča o prodaji, raziskave pa se v najboljšem primeru opirajo na ocene«. Podatki namreč ne vključujejo prodaje rabljenih plošč. Stiskalnice in distributerji vinilnih plošč prav tako pravijo, da številke ne kažejo količine enot, ki pridejo od njih.

Oktobra je avstrijski podjetnik Florian Kaps predstavil phonocut, napravo, ki lahko po meri naredi 10-palčne plošče z 10–15 minutami zvoka na vsaki strani. V podjetju pravijo, da bodo napravo začeli dobavljati decembra prihodnje leto. Cena lastnega mini studia bo 999 evrov. S tem se bo tiskanje plošč, ki danes v povprečju traja šest tednov, skrajšalo in preselilo v naše domove. Kot se je preselila tehnologija »pečenja« zgoščenk.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine