Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Posebni koncertni dogodek na daljavo

Enajst domačih glasbnic in glasbnikov je sinoči na facebooku pripravilo pravo koncertno seanso 
Večer je odprla violinistka Maša Golob. FOTO: Zdenko Matoz
Večer je odprla violinistka Maša Golob. FOTO: Zdenko Matoz
21. 3. 2020 | 15:28
23. 3. 2020 | 09:54
4:26
Glasbenice in glasbeniki poskušajo že ves teden na različne načine ostati v stiku s svojim občinstvom. Oblikovalo se je nekaj skupin na facebooku, kot sta Glasbeniki in glasbenice v izolaciji in Živa glasba iz fotelja, kjer objavljajo glasbeni ustvarjalci različnih stopenj in žanrov svoje karantenske izdelke. Prav poseben dogodek pa je bil sinoči na facebookovi strani Eventnika, kjer so pripravili skoraj triurni koncertni in pogovorni večer. Nastal je pod geslom Slovenija, ostani doma!, lahko bi mu pa dali tudi neuraden naslov Korona, ne!, kot je svojo pesem prilagodila aktualnim razmeram Lea Sirk.
 
Poleg Sirkove so nastopili še Dejan Vunjak, Emkej, Maja Založnik, Raiven, Nina Merkoci, Maša Golob, Zlatko, Gal George Gjurin, Severa Gjurin in SoulGreg Artist. Dogodek sta povezovala Boštjan Romih in Lea Filipovič z družbenim nazivom Lepa afna.

Pesem Hvala, ne! Lee Sirk je postala Korona, ne! FOTO: Zdenko Matoz
Pesem Hvala, ne! Lee Sirk je postala Korona, ne! FOTO: Zdenko Matoz

 
Dogodek je nastal na pobudo študenta Mihe Kolmančiča, podjetnika Petra Zupančiča in Nike Močnik, lastnice in direktorice podjetja Eventnika, ki se ukvarja z organizacijo poslovnih dogodkov in izobraževanj. Povedala je, da je osnovni namen dogodka ozaveščanje o tem, da je pomembno, da ostanemo doma, da bo to čim prej minilo in da se bomo lahko vrnili v bolj ustaljene tirnice vsakdanjega življenja.
 
Tudi vsi sodelujoči so predani zajezitvi širjenja virusa, saj se zavedajo, kako pomembno je, da čim več ljudi spoštuje priporočila pristojnih institucij. Vsi tisti, ki lahko ostanejo doma, naj to storijo, zato da lahko tisti, ki morajo od doma, opravljajo svoje delo. Vsak izmed nas lahko na svoj način pripomore k zmanjšanju števila okuženih. Sodelujoči so se odločili s posebnim glasbenim dogodkom nagraditi vse, ki spoštujejo priporočila in ostajajo doma.

Emkej je ponudil angažirnao pesem Oblast. FOTO: Zdenko Matoz
Emkej je ponudil angažirnao pesem Oblast. FOTO: Zdenko Matoz


Zato so tudi glasbenice in glasbeniki ostali doma in pripravili večerni program. V petek so doma posneli nekaj pesmi, saj bi bil zaradi omejene kakovosti prenosa zvok zelo nizke kakovosti. Med predvajanjem aktualnih posnetkov iz domačnih dnevnih ali glasbenih sob pa sta voditelja kramljala s sodelujočimi, kar je naredilo dogodek zelo domač in intimen, ne glede na razdaljo med nastopajočimi in občinstvom.
 
Nastopajoči so si izbrali precej različne pesmi. Večer je odprla violinistka Maša Golob, Emkej je podrezal v aktualno domačo politično sceno ter odrapal skladbo Oblast. Lea Sirk pa je tako prispevala V dvoje, ker se nas več ne sme družiti, Svojo evrovizijsko pesem Hvala, ne!, pa je aktualizirala v Korona, ne!.

Nastopajoči na petkovem koncertu. FOTO: Zdenko Matoz
Nastopajoči na petkovem koncertu. FOTO: Zdenko Matoz


Glasbeniki se tako niso družili v studiu, ampak so se oglašali iz svojih domov in s tem pokazali, kako lahko pripomorejo k zaustavitvi širjenja epidemije. Raven kakovosti zvoka, ki je pri glasbi bistvena, je bila zaradi amaterskih posnetkov sicer precej okrnjena, poleg tega je v teh časih obremenjenost interneta zelo velika in povezave niso optimalne, pa še veliko število sočasno sodelujočih močno zmanjša kakovost predvajanega zvoka. A na tem, za Slovenijo unikatnem dogodku je bila v ospredju predvsem srčnost.



Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine