Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Paleta sveže glasbe na Drugi godbi

Mednarodni glasbeni festival, od 21. do 25. maja v Ljubljani in Mariboru.
Liniker e os Caramelows je brazilska funkovska mašina.
Liniker e os Caramelows je brazilska funkovska mašina.
9. 5. 2019 | 11:00
9. 5. 2019 | 12:19
6:10
Praznik drugačnih glasb prinaša­ kar nekaj novosti. 35. Druga­ godba bo tokrat v Ljubljani­ in Mariboru. Spet bo trajala­ pet dni, ker je bila koncentracija dogodkov zadnjih nekaj­ Drugih godb za obiskovalce prenaporna.

Član programskega odbora Bogdan Benigar je na predstavitvi pojasnil, da so spremenili koncept, »ki je bil za stalne ljubitelje Druge godbe, med drugim tudi za nekatere člane programskega odbora, preveč utrujajoč z nočnimi koncerti, predvsem na Metelkovi. Tam so petkovi večeri zadnjih pet let potekali pozno v noč. To smo nekoliko spremenili. Upamo, da bo odziv še boljši kot doslej in bo festival lažje spremljati, saj se bodo koncerti končali prej.«

Na tokratni Drugi godbi bo šestnajst koncertov izvajalcev iz enajstih držav in štirih celin. Večina programa se bo zvrstila v treh dneh v Kinu Šiška in na dveh prizoriščih v Mariboru, tudi v letnem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, kjer se bo festival končal. Prav tam bo Druga godba premierno predstavila novi album dua Bakalina, tokrat razširjenega v osemčlansko Bakalino Veliko. Po dveh letih gostovanja te prireditve v Piranu bo tokrat sklepni del na Štajerskem. Vse dni bo med Ljubljano in Mariborom vozil avtobus. Za prevoz z njim se bo treba prijaviti in bo za imetnike vstopnic za koncerte Druge godbe brezplačen.

Bakalina Velika, sveža ponudba domače zvočne drugačnosti Foto Janez Pelko
Bakalina Velika, sveža ponudba domače zvočne drugačnosti Foto Janez Pelko


Vršilec dolžnosti direktorja Druge godbe Srečko Meh je povedal, da smo obiskovalci tega mednarodnega festivala z leti postali prijatelji. Poudaril je, da to gotovo velja za starosto drugogodbenega dogajanja in da ga veseli, da je v ekipi, ki oblikuje program, naslednja generacija, ki je, zanimivo, večinoma ženska, medtem ko so večino časa program Druge godbe oblikovali štirje fantje, ki so s tem festivalom postali možje. »Velika zastopanost žensk pri organizaciji Druge godbe je v redu, ker to govori o času in usmeritvi, ki je drugačna kot pred 35 leti.«

Tudi letos je organizator festivala Zavod Druga godba združil moči s koproducenti. V Ljubljani sta to Cankarjev dom in Kino ­Šiška, prvič tudi Narodni dom v Mariboru. Na festivalu bo sodelovalo šest organizacij iz part­nerskih mest v Evropi: ­Birminghama, Dublina, ­Helsinkov, Lodža, Londona in Lyona. Te bodo z Drugo godbo oblikovale program ter pripravile glasbeno konferenco Jazz ­Connective, skupni projekt, ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa.

Vodja projekta Anuša Pisanec je povedala, da so zelo zadovoljni, da je Druga godba del večmestne glasbene iniciative in konference Jazz Connective. »Gre za srečanja glasbenikov in promotorjev, ki so povezani z jazzom in inovativno glasbo, v vseh teh mestih. Skupaj se bodo lotili bistvenih izzivov, pomembnih za glasbenike, kot so definicija kariere, odnos glasbenikov do različnih ustanov in podobno. To bo v konferenčnem delu, ob večerih pa bodo glasbeniki ponudili kar nekaj zvočnih izzivov.« Program so sooblikovali sodelujoči iz partnerskih mest.

Kokoroko je londonski soul-afro-beat kolektiv. Foto arhiv organizatorja
Kokoroko je londonski soul-afro-beat kolektiv. Foto arhiv organizatorja

 

Južnoafriški zvoki


Druga godba bo gostila eno od najatraktivnejših južnoafriških zasedb, zaradi katere plešejo ljudje po vsem svetu. Skupina BCUC prihaja iz Soweta in je znana po eklektičnih (re)interpretacijah godbenih tradicij zulu in xhosa. Iz Južne Afrike se na Drugo godbo vrača zasedba The Brother Moves On, tokrat v polni postavi in obogatena z domačim pianistom Bowrainom, ki po lanskem nepričakovanem festivalskem vskoku nadaljuje ustvarjalno sodelovanje z zasedbo. Rezultati bodo premierno predstavljeni v Klubu CD in napovedali evropsko turnejo.

Na pobudo Druge godbe bodo prvič nastopili skupaj helsinški trio Mopo in saksofonist Jimi Tenor, čemur bo sledilo ­snemanje skupnega albuma. Še ena ­premiera bo slovensko obarvana: Irena Tomažin bo predstavila nov projekt iT: Another Crying Game. Bogata bo tudi glasbena ponudba iz Velike Britanije. Druga godba je pred leti premierno predstavila trenutno prvo ime londonske powerjazzovske scene ­Shabako Hutchingsa, letos dodaja še ­priljubljen londonski soul-afro-beat kolektiv Kokoroko. Ob njih Druga godba predstavlja še vročo jazz groove zasedbo Ill ­Considered ter vzpenjajočo se trobentačico Lauro Jurd z zasedbo Dinosaur.

DakhaBrakha je ukrajinska posebnost. Foto arhiv organizatorja
DakhaBrakha je ukrajinska posebnost. Foto arhiv organizatorja

 

Zvoki Vzhoda


Organizatorji obljubljajo raznoliko programsko ponudbo s pogledom proti Vzhodu. Zasedba DakhaBrakha iz Kijeva velja za eno izmed najpopularnejših evropskih zasedb, ki v folk glasbi meša starodavno z modernim. To bo njihov drugi nastop v Ljubljani, pred tem so nastopili na festivalu Mesto žensk. V Ljubljano se vrača tudi Estonka Maarja Nuut v zasedbi, v kateri se zvoki njenega glasu in violine prepletajo z elektroniko in atraktivnimi vizualijami. Enkratna bo tudi ponudba iz Poljske, saj v Ljubljano prvič prihaja številka ena nove poljske jazzovske scene Maciej Obara, odličen vokalno-instrumentalni trio Sutari pa bo nastopil v mariborski minoritski cerkvi.

Sutari je atraktiven poljski vokalno-instrumentalni trio. Foto Piotr Spigiel
Sutari je atraktiven poljski vokalno-instrumentalni trio. Foto Piotr Spigiel

 

Ameriškost pisanih godb


Iz Severne Amerike prihaja kitarist in skladatelj Yonatan Gat, ki ga je revija Village Voice leta 2013 razglasila za najboljšega kitarista v New Yorku. Njegov koncert bo poslastica tudi za oboževalce zasedbe Swans ‒ Gata bo na odru spremljal basist skupine ‒ in staroselska glasbenika iz obeh Amerik. Za plesnost bo poskrbela zasedba Liniker e os Caramelows s posebno različico brazilskega funk soula ter unikatno pevko Liniker.

Druga godba bo tudi letos ponudila nekaj zvočnih izzivov ter številna zvočna odkritja. Program je zastavljen široko in je tako izo­braževalen kot plesno-zabaven. Znova bomo imeli poseben privilegij seznaniti se z glasbo, ki bi sicer zgolj po naključju zašla v naše kraje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine