Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Muzikal je njen najboljši prijatelj

Triindvajsetletna Tjaša Fajdiga začenja študij na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu.
Jazzovsko petje ima rada, muzikal pa še raje, pravi Tjaša Fajdiga. FOTO: Tomaž Semenič
Jazzovsko petje ima rada, muzikal pa še raje, pravi Tjaša Fajdiga. FOTO: Tomaž Semenič
22. 8. 2019 | 06:00
22. 8. 2019 | 08:08
5:38
Tjaša Fajdiga, katere glas so imeli priložnost spoznati vsi tisti, ki so lani spremljali šov Slovenija ima talent, danes zapušča Amsterdam, kjer je na konservatoriju za glasbo končala dodiplomski študij jazzovskega petja. Za en teden se bo vrnila v domačo vas, idilične Lože pri Vipavi, nato pa se preselila v London. Sprejeta je bila na magistrski študij za muzikal na Kraljevi akademiji za glasbo, kjer je za nagrado dobila celo plačilo šolnine – kot ena od dveh izbrancev.

Ko je lani v šovu Slovenija ima talent prepevala Diamonds Are A Girl's Best Friend, je še študirala jazzovsko petje v Amsterdamu, a je že vedela, da je muzikal tisto, kar si želi. Prijavila se je celo na avdicijo za Briljantino, vendar je niso izbrali. »Bila sem strašno razočarana,« se je spomnilo 23-letno dekle. »Slabo voljo sem morala nekako pregnati, zato sem se odpravila na obisk v London in New York, da bi se seznanila s tamkajšnjima programoma študija muzikala. Zlasti Kraljeva akademija me je zelo pritegnila in tako sem šla lani na sprejemni izpit.«

Takole je Tjaša Fajdiga nastopila na koncertu<em> </em><em>Zven grajskih sten</em> v Vipavskem Križu. FOTO: Tomaž Semenič
Takole je Tjaša Fajdiga nastopila na koncertu Zven grajskih sten v Vipavskem Križu. FOTO: Tomaž Semenič
Decembra je uspešno prestala prvi krog, aprila drugega in kmalu dobila odgovor, da je sprejeta. Dosežek je toliko večji, če upoštevamo, da se je na sprejemne izpite za podiplomski študij muzikala prijavilo 1200 kandidatov, sprejetih je bilo 32. Le dvema bodo za nagrado poplačali šolnino, ki stane 18.000 evrov.
 

Vipavska trma


Že po kratkem pogovoru s Tjašo je mogoče ugotoviti, da je v njej precej tiste prave trme, kakršna lahko nastane le v krajih, ki jih vztrajno in neusmiljeno biča burja. In ko gre za glasbo, so v njeni družini še posebej trmasta tri dekleta, poleg Tjaše še njeni starejši sestri. Jana igra pikolo v Slovenski filharmoniji, Meta pa je lani magistrirala iz klavirja na Visoki šoli za umetnost v Zürichu.

Ta inštrument je tudi Tjaša začela igrati že pri štirih letih in vztrajala sedem let, dokler ji nenehne in naporne vaje niso dokončno presedle in si je izbrala bolj energičen konjiček – ples hiphop. Ko je na eni izmed šolskih proslav pokazala, da zna tudi zelo dobro peti, je dobila še eno strast in bila kmalu prezaposlena za vse. Ključna za odločitev je bila pevka Maja Keuc, ki jo je spremljala prav na tekmovanju Slovenija ima talent; pobrskala je po spletu in ugotovila, da se je kalila na glasbeni šoli B.A.S.E. In tako je bila zapečatena Tjašina pot, petja se je začela učiti pri učiteljici Nanči Muck.

Med kratkim postankom v Ljubljani FOTO: osebni arhiv
Med kratkim postankom v Ljubljani FOTO: osebni arhiv

 

Poskus s pravom


Po srednji šoli se je sicer najprej vpisala na študij prava. »Nisem še bila pripravljena za tujino,« je pojasnila. »Toda v tistem letniku sem bila vse bolj nezadovoljna, spoznala sem, da nisem na pravi poti.« Prava pot je bila očitno petje; prijavila se je za sprejemne izpite v Milanu in Amsterdamu (kamor je šla na prvi samostojni izlet v tujino) in oboje opravila. Izbrala je glavno mesto Nizozemske, saj je bil tam uradni dodiplomski in podiplomski študij.

A čeprav je tokrat sledila svojim sanjam, ni šlo vse gladko – pa ne zaradi zahtevnosti študija, ravno nasprotno. »Navajena sem bila delati več. V srednji šoli sem vselej štela minute, da mi je uspelo vse, tukaj pa je bilo vse bistveno bolj sproščeno, nenadoma sem imela veliko časa zase.«

Ta čas je napolnila z domotožjem, zato je prvo leto študija kar malo trpela, ker je šolski sistem ni popolnoma zaposlil. Poleg tega je študij precej individualen, Nizozemci pa »samostojni individualisti«, kot jih je poimenovala, zaradi česar ni bila ves čas obkrožena z ljudmi, kakor je bila navajena. »Ker sem imela preveč časa za razmišljanje, je šlo tisto leto veliko robčkov in čokolade,« je prostodušno priznala mlada Primorka.


 

Kaj pa New York?


V naslednjih dveh letih se je tudi ona privadila takšnega načina življenja in začela uživati. Prav ležerna pa le ni postala; čas si je namreč zapolnila s pripravništvom v podjetju, ki se ukvarja z organiziranjem dogodkov in promocijskimi kampanjami, ter s športom in mimogrede postala še inštruktorica spinninga. Tudi Amsterdam je vzljubila in se je od njega težko poslovila, navsezadnje je tam odrasla, a je čas, da gre naprej. V London. S kratkim postankom v Ložah.

S Kraljevo akademijo, kjer se je kalil sam Elton John, ima resne načrte – čim več se naučiti, še bolj uživati v glasbi in sprejemati izzive, ki ji pridejo naproti. Eden je morda to, da lahko gre na oder tudi, če se ji zdi, da ni stoodstotno pripravljena, česar se je med drugim naučila s sodelovanjem v šovu Slovenija ima talent, zato šteje to izkušnjo za zelo dobro. »Kajti nikoli se ne počutim popolnoma pripravljeno,« je vzkliknila.

Čeprav traja magistrski študij muzikala le eno leto, bo v Londonu najbrž še kakšno leto ali dve dlje – kdo ve, navsezadnje se je navadila živeti v tujini, je dejala. In tam, na drugi strani luže, je še New York. Tukaj citira zvezdo Kabareta, enega najslavnejših muzikalov vseh časov, Lizo Minnelli: Če mi bo uspelo v New Yorku, mi bo povsod.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine