Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Maestrovo slovo

Sloviti Zubin Mehta se bo z nedeljskim koncertom v Tel Avivu po 50 letih poslovil s položaja glasbenega direktorja Izraelskih filharmonikov.
Zubin Mehta leta 2015 v Ljubljani FOTO: Blaž Samec/Delo
Zubin Mehta leta 2015 v Ljubljani FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
11. 7. 2019 | 12:15
11. 7. 2019 | 12:36
2:22
Sloviti vodja Izraelskih filharmonikov Zubin Mehta se bo z nedeljskim koncertom v Tel Avivu po 50 letih poslovil s položaja glasbenega direktorja orkestra. Maestro bo z glasbeniki poustvaril Rekviem Giuseppeja Verdija. Za njegovega naslednika so že lani izbrali mladega izraelskega dirigenta Lahava Šanija, ki bo do jeseni 2020 opravljal vlogo dirigenta, nato pa bo uradno nastopil mesto glasbenega direktorja.
 

Filharmonija v parku


Večer pred uradnim slovesom bo 83-letni Mehta v Tel Avivu vodil koncert na prostem z naslovom Filharmonija v parku, oktobra pa še niz koncertov, ki jih bodo pripravili njemu v čast, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izraelski filharmonični orkester, ki velja za enega najboljših na svetu, je v indijskem Mumbaju rojenega Mehto angažiral leta 1969 kot glasbenega svetovalca, z uvedbo funkcije pa je nato leta 1977 postal njihov prvi šef dirigent. Leta 1981 so njegov položaj povzdignili v dosmrtnega.

Kot dirigent se je Mehta formiral na Dunaju pri slavnem Hansu Swarowskem. Z Izraelskimi filharmoniki je odigral več kot 3000 koncertov po vsem svetu, dirigiral je tudi drugim priznanim orkestrom, kot je Berlinska filharmonija, ter bil gostujoči dirigent v newyorški Metropolitanski operi in milanski Scali.
 

Septembra v Ljubljani


Trikrat je nastopil tudi v Sloveniji. Je stari znanec poletnega ljubljanskega festivala, na Ljubljano pa ga, kot so zapisali pri Festivalu Ljubljana, še posebej veže spomin, ko ga je kot mladeniča v prestolnico povabil tedanji direktor Slovenske filharmonije Marijan Lipovšek.

Ob letošnji poslovilni turneji je bil povabljen tudi na zaključek 67. Ljubljana festivala 5. septembra, ko bo z Izraelskimi filharmoniki poustvaril dela treh vidnih predstavnikov glasbenega klasicizma in romantike, Ludwiga van Beethovna, Josepha Haydna in Hectorja Berlioza.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine