Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Glasba

Igrati klavir – to je najčistejši seks

Kantavtor Tomaž Hostnik je na akademiji spoznal, da so zgodbe o koncertnih pianistih, ki jih prodajajo institucije mladim ljudem, velika laž.
Njegovi šansoni niso frankofilski in malomeščanski, ampak so vaški in smrdijo po dreku, pravi. FOTO: Jure Eržen/Delo
Njegovi šansoni niso frankofilski in malomeščanski, ampak so vaški in smrdijo po dreku, pravi. FOTO: Jure Eržen/Delo
10. 7. 2022 | 05:00
17:27

V nadaljevanju preberite:

Beti Burger se je s kantavtorjem, suškim trubadurjem Tomažem Hostnikom pogovarjala o tem, da umetnost ni to, da si na silo všečen. Da je v tujini iskal tisto, kar je našel v domači vasi, in da mora imeti dobra pravljica za otroke tudi negativnega junaka. 

»Vedno sem se dobro ujel z otroki. Strinjam se z besedami Vladimirja Horowitza, ki je rekel, da mora biti umetnik vse življenje otrok in da mora gledati z otroškimi očmi. In se čuditi svetu. Ko odrasteš, te nič več ne preseneča, vse je samoumevno. Otroci pa v čisto običajni stvari najdejo nekaj posebnega. Všeč mi je tudi njihova iskrenost.« Po njegovem mora biti pravljica za otroke tudi dobra pravljica za odrasle. Biti mora odslikava življenja. »Danes imamo poplavo knjig, zgodb, pesmic, kiča, ki kvari otroke. Ki jih podcenjuje. S plitvimi besedili. Veliko je pravljic, ki nimajo nobenega sporočila, ki nimajo nobenega konflikta. Da je vse lepo in vsi se imajo radi.«

»Dobra pravljica mora imeti negativnega junaka. Ravno to je bistvo, da dobro na koncu premaga zlo. Zato so denimo nekatere pravljice Svetlane Makarovič tako močne. Veliko vlagam v to, da ima besedilo skelet – tudi človek mora imeti kosti. Pravljica brez močne zgodbe, zla, ki ga premaga dobro, je kot človek brez kosti. Sesede se sama vase. Če zgodba nima skeleta, lahko otroku da tudi povsem napačno sporočilo.« Pravljice otroke pripravljajo na to, kako se bodo znašli v tem svetu, ki je včasih, milo rečeno, totalno čuden, doda.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine