Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Glasba nima meja in vedno najde poslušalca

Pripravlja nov album in koncert 20. novembra v Mestnem gledališču Ptuj.
»Prihajam iz glasbene družine, glasba je moje življenje od šestega leta,« je povedal Gregor Bezenšek. FOTO: kreativni studio Mediavibre
»Prihajam iz glasbene družine, glasba je moje življenje od šestega leta,« je povedal Gregor Bezenšek. FOTO: kreativni studio Mediavibre
25. 10. 2021 | 06:00
27. 10. 2021 | 08:19
7:30

Gregor Bezenšek, bolje znan kot SoulGreg Artist, je akademski glasbenik, ki se rad sprehaja med različnimi glasbenimi stili.­ Velja za odličnega kitarista in izredno plodovitega ustvarjalca, ki trenutno nastopa z zelo veliko postavo BigLights Band.

Glasba je vaša sopotnica od mladih nog.

Prihajam iz glasbene družine, glasba je moje življenje od šestega leta. Prvo skladbo sem napisal že pri desetih letih. Sprva sem se v glasbeni šoli učil igrati klasično kitaro, kmalu pa se je v meni prebudila ljubezen do električne kitare in rock glasbe. Tako sem bil v zgodnjih najstniških letih zagrizen rocker. Poslušali in preigravali smo skladbe zasedb Van Halen, Extreme, Dream Theater, Green Day, Guns N' Roses, Šank Rock in Steva Vaia. To me je držalo do petnajstega leta, ko sta me pritegnila jazz in fusion, torej glasba, ki sem jo kmalu zatem študiral v Gradcu, kjer sem študij jazz kitare končal že pri enaindvajsetih letih. Med študijem sem se zaljubil v R&B, soul in gospel. V tem času sem raziskoval, se učil in izjemno razvil tudi pevske sposobnosti. Kar nekaj let sem posvetil tej glasbeni zvrsti. Nekaj let sem tudi deloval v tujini in imel založbo v Londonu. Ustvaril sem pesmi, kot so My Music, I Miss You, ​Only Me & You, Is It Cool feat. Chet and Lance. Danes ustvarjam in pišem glasbo, ki združuje pretekle vplive. Nekaj pesmi zadnjih let, odkar sodelujem s spremljevalno zasedbo BigLights Band: Let the love win!, O, bog, povej, Nocoj, Tisoč let.

Starši so vas močno podpirali.

Od otroštva so mi starši stali ob strani in me podpirali na vsakem koraku. Še danes je tako, za kar sem jim zelo hvaležen. Ob njihovi podpori so se moji prvi odrski nastopi začeli že v osnovni šoli, ko sem se prijavil na avdicijo Korajža velja in bil izbran kot mladi talent. Nato smo sestavili skupino, s katero smo začeli igrati rock in nastopati po Sloveniji. V tej skupini sem bil pevec in kitarist. Takrat sem bil star deset let. Tistega leta smo nastopili na Pilovem žuru in dosegli viden uspeh. Tako sem se znašel na naslovnici revije Pil. Nato se je vse skupaj samo nadaljevalo.

Od kod ime SoulGreg Artist?

Zgodba mojega odrskega imena sega v čas, ko sem bil predan predvsem R&B in soul glasbi. Takrat je bila na vrhuncu tudi spletna glasbena platforma myspace. Ves čas sem se povezoval z glasbeniki in producenti, predvsem iz ZDA in Velike Britanije, zato sem potreboval internacionalno umetniško ime. Zaradi glasbene zvrsti sem izbral SoulGreg. Kasneje smo glasbeniki prešli na facebook. Ko sem hotel narediti svojo stran, mi je facebook zaradi zasedenega imena SoulGreg predlagal, da dodam še besedo Artist. Zvenelo je privlačno, hkrati pa je beseda art sovpadala z mojim življenjem, saj sem ga posvetil glasbi in umetnosti.

Naredil sem veliko glasbenih korakov, ki so utrli približno trideset let dolgo pot. Rad se učim od vsakogar in se otepam predsodkov. Tudi v glasbi. Vse, kar sem se naučil, je danes zapisano v moji glasbi. Nobene glasbene zvrsti ne preziram, vsaki glasbi jasno in glasno prisluhnem z odprtim srcem. Nato se odločim, kaj mi je blizu in kaj ne. Glasba nima meja in vsaka lahko najde poslušalca. Tega se je treba zavedati in to spoštovati. V času krize zaradi koronavirusa sem ustvaril tudi veliko priredb, ki so na facebooku doživele izjemen odziv.

Znani ste kot odličen kitarist. Se morda spomnite, kdaj se je začela ljubezen do tega glasbila?

Kitara je moja ljubezen, zgodila se je na prvi pogled, sploh električna kitara. V mojih rokah se je prvič znašla, ko sem bil star deset let. Pomenila mi je vse. Lahko sem jo igral po šest ali celo deset ur na dan. Še danes se spomnim prve kitare fenix, kopija fender stratocaster. Na tisto kitaro sem pri desetih letih spesnil prvo skladbo Več ljubezni. Kasneje mi je bila všeč kitara les paul, verjetno zaradi navdušenja nad skupino Guns N' Roses. Sicer pa je kitara moje najljubše orodje, s katerim se lahko izrazim v celoti in najbolj globoko. Trenutno že nekaj let največ igram na kitaro ibanez s signaturo Steve Vai Jem77-FP2. Kakovostna kitara ti lahko ponudi udobnejše igranje in boljši frekvenčni zvočni spekter, a največ pomeni, kaj izvabiš iz nje. V prihodnosti si želim še kakega poštenega stratocasterja in telecasterja, čeprav iz te kitare, ki jo igram zdaj, dobim vse, kar si želim.

Kako poteka vaš ustvarjalni proces?

Zelo različno. Včasih začnem ustvarjati glasbo na kitaro, včasih na klavir, včasih pa začnem z ritmom. Pogosto novo pesem tudi sanjam, kar se mi vedno znova zdi fascinantno. Že večkrat se mi je zgodilo, da sem se zbudil iz sanj, v katerih sem na odru izvajal novo pesem. Seveda pesem iz takšnih sanj vedno, takoj ko se zbudim, posnamem na telefon, tudi če je to sredi noči. Velikokrat me navdihnejo veliki glasbeniki, kot so Stevie Wonder, Freddie Mercury in mnogi drugi. Največji navdih za moje pesmi pa je življenje z vsemi vzponi in padci. Vse skladbe so resnične in izhajajo iz moje življenjske poti. V mojih pesmih so tako tudi moja Nina, moja Ella Vita in seveda Viljem Julijan. O ustvarjanju glasbe bi lahko govoril dneve, tedne in mesece.

Omenili ste, da ste glasbi predani že tri desetletja. Kakšni glasbeni izzivi sploh ostajajo?

Teh je še veliko. Včasih se mi zdi, da niti nisem zares začel. Zdaj pripravljam nov album, ki bo predvsem v okviru popa in slovenskem jeziku. Na tem albumu bom zares poskušal približati svojo glasbo slovenskemu občinstvu. Prva skladba s tega albuma je pred kratkim ugledala luč sveta. To je pesem Slovenija zmore!, ki sem jo posvetil našim izjemnim športnim asom in vsem vrlim navijačem. Želel sem si, da bi imeli tudi Slovenci udarno navijaško pesem, ki bi jo lahko peli ob vseh športnih dogodkih.

V času vašega ustvarjanja se je glasbena industrija močno spremenila.

Tehnologija in internet sta postavila nova pravila v glasbeni industriji, odprla številna vrata in odrinila določen del glasbenega monopola. Vendar ne vsega. Internet je dal priložnost mnogim, a hkrati povzročil veliko konkurenco, kar je dobro. Ampak vedno je v življenju tako, da se stvari spreminjajo. Treba je iti v korak s časom in obvladati orodja, ki so danes na voljo.

Načrti za prihodnost?

Kot sem povedal, za prihodnje leto pripravljam nov pop album. Hkrati bom imel turnejo po Sloveniji. Že leta nastopam­ s spremljevalno skupino ­BigLights Band in vsakega koncerta se zelo veselim. Naslednji koncert bo 20. novembra v Mestnem gledališču Ptuj. Letos se nameravam prijaviti tudi na Emo 2022.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine